Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanska smakbomber

/

Systemet översvämmas av öl för målgruppen som köper öl för alkoholens skull, inte smakens.

Nu finns dock tillfälliga ölnyheter på hyllorna - personliga och högkvalitativa varianter.

Annons

En överväldigande stor del av Systemets ordinarie ölsortiment består av tämligen likriktade stor-stark-lager-öl, hårt prispressade för att ge maximalt YPK-värde (Yrsel Per Krona). Därför är de tillfälliga ölnyheterna härliga oaser i den rådande standardiserde lågprislageröknen.

Här kan man tala om unika drycker, komplexa och smakmässigt mångfacetterade. Decembers nyheter tar nog priset i det avseendet. Och det är öl från amerikanska småbryggerier som imponerar allra mest. Här trängs exklusiva smakbomber av yppersta finsmakarsort. Flertalet är mörka, alkoholfeta, knäckiga och påtagligt humlebeska. På samma gång inställsamma och krävande, men definitivt spännande och goda att njuta i eget majestät. Det handlar inte om öl att skölja ner sillen med.


Häftigaste smakupplevelsen av alla erbjuder amerikanska Czar Imperial Stout vars extremt likörfeta, knäckiga karaktär exponerar såväl soja som farin och russin i den massiva smakbilden som också rymmer en påtaglig beska.
Snarlikt och lika innovativt bombastiskt är även Stone 13th Anniversary Ale, också det från USA. Båda dessa öl kostar en del, men de ger också garanterat extraordinära smakupplevelser.

Även brittiska, whiskyfatslagrade, Ola Dubh Secial 12 Reserve får mina smaklökar att jubla.
I dessa tre öl är den höga alkoholhalten fint integrerad i smakbilden, vilket dock inte är fallet i kanadensiska Rigor Mortis Abt (10,5 procent) där alkoholen kör sitt eget heta race i munnen. Danska Midtfyns Bryghus lyckas inte heller riktigt få till förväntad smakbalans för prisnivån.

Mer läsning

Annons