Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas ville dela föräldraledigheten rakt av

/
  • Andreas Danielsson tror att pappor som inte är hemma med sina barn signalerar till barnen att de inte är så viktiga i pappans liv.

För småbarnspappan Andreas Danielsson var det självklart att dela lika på föräldraledigheten.
– Det är min rätt att få halva tiden med mitt barn.

Annons

I hallen står flyttkartongerna staplade på varandra och det ekar lite i lägenheten som har blivit allt tommare. Familjen har nyligen köpt hus utanför stan och håller på att flytta ur sin lägenhet i Gävle.

Andreas Danielsson har varit hemma sedan i mars med dottern Disa, 17 månader. När han och sambon Anette väntade barn läste Andreas boken ”Uppdrag pappa”.

– Jag blev tagen. Stå upp för din rätt att ta hand om ditt barn halva tiden, det fastnade jag för.

Disa var åtta månader när Andreas gick på föräldraledighet. Han kommer att vara föräldraledig fram till nästa år och därmed längre än Anette, som fick ett vikariat tidigare än beräknat.

– Jag har fått reaktioner på att jag är hemma länge men det handlar ju bara om en månad längre än Anette. När en mamma är hemma lika länge som jag är det däremot ingen som reagerar.

Hittills har Andreas och Disa fyllt dagarna med olika aktiviteter.

De besöker öppna förskolan i Andersberg en gång i veckan, de går och badar med en annan pappa med dotter på torsdagar och en gång i veckan träffar de två andra pappor med små barn.

– En bor i Sandviken och den andra i Järbo. Vi brukar träffas och gå promenader, fika och prata. Det är roligt att umgås med andra pappor. Vi pratar mest om sånt som rör barnen.

Daniel medger att det var en stor omställning att bli föräldraledig.

– Det blev ett avbräck från den dagliga vuxenkontakten. Men ju längre jag stannar hemma desto bättre känns det.

Anette hade ganska höga krav på vad Andreas borde hinna med hemma.

– Vi hade olika krav på hur städat det skulle vara. Hon var hemma med ett spädbarn medan jag är hemma med en ettåring som springer, klättrar och river fram. Det är 40 gånger stökigare nu än då. Kraven har sänkts. Maten lagar jag men det gjorde jag även innan vi fick barn. Städningen hjälps vi åt med när Anette kommer hem.

Disa kör rally med dockvagnen. Hon charmar fotografen med bananätning och ett busigt leende och hon snor min penna när vi sitter vi köksbordet.

– Jag vill knyta band till mitt barn medan hon är liten. Jag vill ta reda på vilka lekar hon gillar och hitta våra egna lekar. Disa tycker om när vi leker jaga. Och jag skulle inte vilja missa våra mysiga morgnar med bus och långa frukostar.

Andreas känner att han har fått ta igen det han missade under Disas första halvår.

– Disa var väldigt mammig förut men nu spelar det ingen roll om mamma eller pappa tröstar, båda funkar lika bra.

Pappor som väljer att inte vara föräldralediga missar mycket, tycker Andreas.

– Jag är fullt medveten om att alla familjer inte kan dela föräldradagarna för att få det att gå runt. För oss funkar det bra eftersom vi tjänar lika mycket.

Men han tror också att det handlar rätt mycket om prioriteringar.

– Vill pappan vara hemma i sex eller åtta månader får familjen kanske dra ned på vissa saker och inte amortera så mycket på huslånet under den tiden.

 

Mer läsning

Annons