Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Malin gör vårfint i landen

/
  • Dags att börja röja inför våren? Anna Malin Degermark, trädgårdsmästare med ett litet land i Strömsbro ska guida Arbetarbladets trädgårdsroade läsare i vår.

Tomater i växthuset, sommarblommor i rabatterna och potatis i landet. Mamma och mormor odlade och förde intresset vidare till Anna Malin Degermark, trädgårdsmästare som ska skriva om trädgård och svara på läsarfrågor på söndagarna framöver i Arbetarbladet.

Annons

För Anna Malin är trädgården – om den så bara är en balkonglåda – en plats där skönhet och nytta kan förenas, det behöver inte vara antingen eller.
– Jag odlar både blommor och grönsaker, idealet för mig är en kombination, berättar hon. På senare år har jag testat mycket nytt genom utbildningen, men favoriter är örtkryddor, ärtor och bönor. Vallmo är vackert också.
Anna Malin Degermark är nyutbildad trädgårdsmästare, hon har gått den uppmärksammade utbildningen som Wij trädgårdar och högskolan samarbetar kring. Men hon har även en konstnärlig bakgrund och har ställt ut verk i parkmiljö i Axmar. Och hon gillar att skriva.

Just nu är den egna odlingen en balkong hemma i Strömsbro och ett land som hyresvärden avvarat. I familjens stuga i Hälsingland experimenterar hon dessutom med vilda växter och perenner.
Läsarna ska få följa en del av hennes eget trädgårdsarbete, men hon ska också dela med sig av erfarenheter från utbildningen där hon bland annat praktiserat i Nymans gardens, en engelsk trädgård, där det är en ära att få rensa ogräs.
Vad vill hon då locka oss att göra med våra egna täppor?
– Jag tycker att man ska arbeta mer ekologiskt, skapa ett kretslopp på plats, bokstavligt talat gräva där man står. Ofta vill man ha allt klart snabbt, man kan inte vänta och sätter kanske växter som inte trivs och får en massa problem. Med rätt planering och genom att välja rätt växt på rätt plats kan man slippa en massa extrajobb och slöseri med vatten, gödsel och kemikalier.

Mer läsning

Annons