Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en ny whisky från Mackmyra

Mackmyra lanserar nu sin tredje variant i serien Mackmyra Special. Den här gången handlar det om en maltwhisky som lagrats i en blandning av fat som tidigare innehållit bourboun och sherry, plus en andel ny svensk ek.

Annons

Men det mest speciella är att lagringen skett i små 30-litersfat, vilket gett en betydligt större ekexponering och en snabbare extrahering av aromerna från faten liksom en mer forcerad mognad än om lagringen skett i traditionell fatstorlek. Därför smakar whiskyn också mer och är mer harmonisk än vad den annars skulle för sin ålder. Ett av flera finurliga, okonventionella och innovativa grepp av Mackmyradestilleriet.

hade jag dock förväntat mig den första påtagligt rökiga whiskyn, vi svenskarna är ju förtjusta i den smaktypen.

Men i stället blev det på nytt en fruktig variant med vaniljlika fataromer i en snällare, lite sötaromatisk maltwhiskystil. Och det kanske är helt rätt att man inte sneglar för mycket på skottarnas smaktyper. För en egen svensk identitet är naturligtvis det mest gångbara konkurrensmedlet på sikt.

är likt föregångarna en stark variant, 48,2 %, och buteljerad i 70 centilitersflaska. Priset är 596 kr och de 12 000 flaskorna lanseras i samtliga Systembutiker 2 november.

Det ska bli intressant att se om det blir rusning även denna gång efter denna tillfälliga lansering. För sedan 1 oktober finns även en maltwhisky från Mackmyra permanent listad i Systemets ordinarie sortiment.

 

Mer läsning

Annons