Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu oklart om Jacksons död

/

Det är ännu oklart vad som orsakade 50-åriga superstjärnan Michael Jacksons plötsliga död, men det talas om en möjlig hjärtinfarkt. Hans kropp har förts från sjukhuset i Los Angeles för obducering.

Annons

Utanför sjukhuset samlades sörjande fans under natten.

Jackson kollapsade i sitt hyrda hem i Los Angeles i torsdags eftermiddag lokal tid. Hans privatläkare försökte förgäves återuppliva honom och försöken fortsatte i ambulansen som körde honom till Ronald Reagan Medical center.

Uppenbarligen var det en hjärtinfarkt, sade brodern Jermaine Jackson på en känsloladdad presskonferens. Men han tillade att orsaken till hans död inte kan fastställas innan obduktionen är klar.
- Efter det att han anlänt till sjukhuset, ungefär 14 minuter över ett på eftermiddagen (22.14 svensk tid), försökte en grupp läkare, inklusive akutläkare och hjärtläkare, med återupplivning. De försökte i över en timme. De lyckades inte. - Må Allah vara med dig, Michael, slutade brodern, som konverterat till islam.

Tårarna flödade från hundratals fans utanför sjukhuset i Los Angeles, där Michael Jackson dödförklarades klockan 14.26 på torsdagen (23.26 svensk tid).
Underbarn

Jackson, "King of Pop", höll just på att förbereda en stor konsertserie med start i London senare i sommar.

Michael Jackson var ett underbarn och ett dans- och musikgeni. Men efter 2005 har han undvikit offentligheten efter en omsusad rättegång där han anklagades för att ha utsatt barn för sexövergrepp. Han frikändes till slut.

Jacksons plastikoperationer väckte uppseende och hans ljusa hy har orsakat spekulationer om att han blekt sitt skinn. Själv sade han att han fått pigmentbortfall och sminkade över fläckarna.

Han debuterade som artist tillsammans med sina äldre bröder i popgruppen Jackson Five. Med sopranröst och bländande dansuppvisning blev han bandets frontfigur. Jackson har beskrivit åren som olyckliga och ensamma.

1979 producerade Quincy Jones hans debutalbum Off the Wall, en disko-orienterad succé som såldes i tio miljoner exemplar. Jacksons genombrott som kompositör och medproducent kom tre år senare med Thriller som har sålt i mer än 41 miljoner exemplar, fortfarande ett världsrekord.
Alltför rik

Robert Thompson, expert på populärkultur på Syracuse-universitetet i New York, härleder Jacksons senare problem till den enorma succén som Thriller medförde.
- Han kom till en punkt där han var så rik, så mäktig och så berömd att han kunde tillåta sig att dra sig undan från all slags verklighet, säger han.

Thriller följdes av "Bad" 1987 som sålde i 20 miljoner exemplar, och "Dangerous" som sålde i 21 miljoner exemplar.

1994 överraskade han världen genom att gifta sig med Elvis Presleys dotter Lisa Marie. Äktenskapet varade två år. Han gifte om sig med 37-åriga sköterskan Debbie Rowe. De fick två barn, Prince Michael och Paris Michael Katherine. Modern klagade över att knappt få se sina barn och de skildes 1999.

Jackson fick ett tredje barn, Prince Michael II, född av en okänd kvinna.

I november 2002 utbröt en kritikstorm mot att han hängde ut sin yngsta baby över ett balkongräcke i Berlin.

Ytterligare bekymmer för Jackson var krav på pengar från tidigare medarbetare.

(TT)

Annons