Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet dödade cyklister halverat

/

Antalet dödade cyklister i trafiken har halverats jämfört med förra året. Säkrare cykelvägar och användandet av cykelhjälm ligger bakom den positiva trenden.

Annons

Hittills i år har Vägverket konstaterat att nio cyklister har dödats i trafiken och det är en halvering jämfört med förra året då sexton personer omkom under första halvåret.
– Det är glädjande att det går åt rätt håll, men vi är inte nöjda innan vi kommer ner till noll, säger Thomas Lekander, trafiksäkerhetsanalytiker på Vägverket, till TT.
Under hela förra året omkom 30 personer och går man tillbaka 20 år ytterligare i tiden, till 1988, så dödades 66 personer. Enligt Vägverket är utvecklingen ett resultat av långsiktigt trafiksäkerhetsarbete.
– Den viktigaste förklaringen är förändringarna i cykelmiljön, där man har separerat cyklisterna från övrig trafik och sänkt hastigheterna. Men cyklisterna själva väljer också mindre vägar i högre utsträckning och är framför allt duktiga på att använda cykelhjälm, säger Thomas Lekander.
Cirka en tredjedel av dem som förolyckas är påverkade av alkohol och andelen personer över 65 år som dödas är också förhållandevis hög. Det beror på att konsekvenserna ofta blir värre när äldre personer är inblandade i cykelolyckor. Däremot är det ovanligt att barn dödas, trots att de ofta är inblandade i cykelolyckor.
Utvecklingen med färre dödade sker trots att det samtidigt blir allt fler som cyklar, enligt Vägverkets mätningar. Framför allt i storstäderna är det fler som väljer cykel till och från jobbet.

Annons