Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen blommar stockrosen

/

Mer rosor skulle vara en bra framtida investering i juliblomning. Vresrosen doftar och den trogna stjärnflockan står också i blom, trots att jag delat och flyttat växten nyligen.

Annons

Det har annars varit glest med blommor i koloniträdgården under början av juli.

Perenner och andra fleråriga växter bör inte gödslas mer nu. Det låter trist men de behöver redan förbereda sig för invintring. Perennerna drar tillbaka näring till rötterna och buskarnas nytillväxt ska förvedas.

De svarta stockrosorna som jag drivit från frö har äntligen slagit ut! Stilkrocken som uppstår när en romantisk täppväxt som stockros blommar med nästan svarta blommor är intressant. Tyvärr har de drabbats av rost som lätt angriper stockrosor, särskilt om de står för torrt och näringsfattigt. Dessa har det nog snarare för dåligt dränerat men det är ju inte bra det heller.

Stockrosor är oftast bienna, det vill säga tvååriga. Första året bildas bladrosetter och andra året blomställningar. Men vissa sorters stockrosor räknas som perenna och om man klipper ner blomstänglarna innan de bildat frö kan även de bienna blomma ytterligare ett år.

Just nu gör jag inget åt stockrosrosten utan klipper ner dem senare. Blomningen har jag sett fram emot länge och rostsvampen angriper bara malvor och stockrosor, inga andra växtsläkten än malvasläktet. Och jag hoppas att de kan luras att komma tillbaka igen om jag klipper ner dem i höst.

Mer läsning

Annons