Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äpplen med stjälk håller bäst

/

Äpplena på mitt stora träd kan bara nås med hjälp av hög stege och äppelplockare på långt skaft. Och knappt då. Sent omsider blev de i alla fall röda och mogna.

Annons

Jag har provat att torka äppelskivor i ugnen för att kunna spara lite av sommaren. Man sköljer äpplena och kärnar ur dem innan man skär frukten i tunna skivor. Sen läggs äppelskivorna på en plåt och torkas i 50 graders värme under ungefär fyra timmar. Ugnen ska stå lite öppen för att fukten ska komma ut.

Några vinteräpplen som ska lagras för senare konsumtion har plockats extra försiktigt för att de inte ska bli stötta. Äpplen med stjälken kvar håller bäst. Fallfrukt funkar bra att äta och laga till men inte för lagring eftersom den håller sämre.

Varje äpple har lindats in för sig i en bit tidningspapper. (Dagstidning på webben är nog bra på många sätt, men den går inte att linda in äpplen i). Sen lades äpplena i kylen. Ännu bättre är att lägga de inslagna äpplena luftigt i en låda, korg eller papperskasse och sen förvara dem i jordkällare.

Äpplen kan ofta lagras i flera månader. Då och då kontrolleras frukten och eventuella mögliga och ruttna äpplen tas bort. Annars kan det sprida sig till de andra äpplena.

Det är hög tid att plantera sig en höstkruka. Utanför dörren har jag kål och ljung tillsammans med en tuva prydnadsgräs som återanvänts från en sommarplantering. Rönnbär, fläderbär, mossa och pumpor från trädgården gör sig också bra i sällskap med höstväxter i kruka.

En av mina grannar har höstdekorerat sin ytterdörr med ett fint egentillverkat hjärta av nypon uppträdda på ståltråd. En annan har gjort höstmysigt utanför sin dörr med äpplen och ljung. Ytterligare ett sätt att använda äpplen!

Mer läsning

Annons