Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets dignande bokskörd

/

Massor av trädgårdsböcker kom ut förra året, och vad passar bättre än att läsa, drömma och planera nu? Inspiration är ett ord som kort kan sammanfatta den mesta av den trädgårdslitteratur som hittat sin väg till min bokhylla under 2010.

Annons

Många av böckerna är baserade på vackra bilder och visar upp en begränsad selektion av författarens favoritväxter. Det gäller till exempel boken Om grönska, gröna växter för en vackrare trädgård av Gabriella Dahlman. Fotografierna är den stora behållningen, men texterna är också fina i en kåserande stil men med fakta insprängt. Fokus ligger förstås på gröna växter.

I Nybörjarens lata trädgård presenterar Kerstin Engstrand lättodlade växter ur många växtgrupper. Boken kan fungera som en lagom dos information och fakta för den som precis har blivit med trädgård. Här får man råd som gör det svårt att misslyckas, till exempel om vad man ska tänka på vid växtinköp.

En introduktion till ekologisk trädgårdsodling för den som tar miljöfrågan seriöst är Den giftfria trädgården av Niklas Kämpargård. En del växter listas, som tips på frukt- och bärsorter. Men boken beskriver också bland annat gödsling, kompostering, det egentliga innehållet i tryckimpregnerat trä och hur man på ett miljövänligt sätt kan rengöra utemöbler och staket.

Lite på samma tema är brittiska Alys Fowlers Slow Gardening, lustfyllda projekt för den medvetne odlaren. Det här är en riktigt mysig bok med många roliga bygg-själv-beskrivningar och tips på hur man kan återanvända olika material i trädgården. Särskilt matnyttigt för oss som bor i stan är kanske kapitlet om att odla utan trädgård. En handgriplig och modern bok med ekotänk.

Tydlig är också Lena Israelssons Grönsaksodling, enkelt, ekologiskt och gott, men den är koncentrerad på uteslutande det ätbara i trädgården. Det är en perfekt bok för den som vill börja odla sina egna grönsaker, och något lättillgängligare än hennes tidigare Handbok för köksträdgården. Lathunden i slutet av boken innehåller en behjälplig odlarkalender, och såguiden gör vårbruket överskådligt. Varje grönsak presenteras med sorttips, svårighetsgrad och odlingsanvisningar.

Bland de böcker som fokuserar på endast en speciell växtgrupp hittar vi Passion för pelargoner av Veronica Wägner och Dahlior av Elisabeth Svalin Gunnarsson. Jag är väl inte den värsta sortens pelargontok, men fastnar ändå i den första boken som handlar om pelargonälskares relationer till sina blommor. Historien om den vita, lätt rodnande, pelargonen Heliga Birgitta är underhållande. En del fakta finns också, till exempel om frösådd av pelargoner.

Verket om dahlior är en chans att fördjupa sig i kunskap om dessa växter, och gotta sig i den explosion av färg och form som dahlians blommor uppvisar. Tidigare har jag tyckt att dahlior bara är lite för mycket, men här hittade jag faktiskt några sorter som jag gärna skulle odla med hjälp av bokens välbehövliga skötselråd.

Peter Englanders bok Livet i solen, skapa din egen medelhavsträdgård berättar om konstruktion av pergolor och murar och om kreativitet med krukor på terrass och balkong. Växter som passar (under förutsättning att man har en lämplig övervintringsplats) presenteras blandat med anekdoter och vackra bilder från både medelhavsregionen och mer nordliga förhållanden.

En originell trädgårdsbok är Gröna själar och andliga trädgårdar med text av Pia Mattson och foto av Ester Sorri. Perspektivet på trädgården är det andliga, hälsobringande och historiska när olika trädgårdsmänniskor och deras tankar kring trädgården porträtteras på ett fint sätt.

Mer läsning

Annons