Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arlanda leder miljöarbete i Europa

/

Arlanda har som den enda av 440 flygplatser blivit uppflyttad till bästa nivån i ett europeiskt program för gradering av flygplatsers klimatpåverkan.

Annons

– Det är fantastiskt roligt att vi får ett kvitto på vårt miljöarbete, säger Jan Lindqvist, informationschef för Bromma och Arlanda flygplatser, till TT.
Arlanda har fått gradering 3+ i programmet, kallat Airport carbon accreditation (ACI). Det drivs av Airport council international Europe, en organisation med 440 flygplatser i Europa, i samarbete med ett globalt analys- och teknikföretag som erbjuder konsulttjänster för hållbar utveckling.
Nivån 3+, som alltså Arlanda är ensamt om av de 440 flygplatserna, kräver att minskningar kan visas av klimatpåverkande koldioxidutsläpp. Dessutom ska alla utsläppskällor redovisas och verifieras av en oberoende revisor och samverkan ske med andra aktörer på flygplatsen – som flyg-, catering-, och kollektivtrafikbolag.
Luftfartsverket (LFV) har som mål att före 2012 ha noll egna koldioxidutsläpp på Arlanda, alltså andra aktörer borträknade. Enligt LFV har Arlanda redan 2005–2008 minskat sina utsläpp med cirka 50 procent, genom bland annat energieffektivisering och övergång till förnyelsebara bränslen.

Annons