Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärren kan sitta kvar hela livet

– Mobbning påverkar oss mer än vad vi tror. Att bli mobbad är ett trauma som kan jämställas med en olycka eller katastrof, säger Cecilia Modig, socionom på Rädda Barnen.

Annons

Hur vi påverkas av mobbning är en underskattad frågeställning anser Cecilia Modig, som arbetar med mobbningsfrågor på Rädda Barnen.

– Mobbning är ett fruktansvärt hot mot hela din existens. Du är fördömd av kollektivet och får varje dag gå till skolan och höra att du är ful och usel, det tär på ens självförtroende. Till slut har du införlivat det i dig själv.

Hos många sitter ärren efter mobbning kvar länge, ibland hela livet. Det räcker inte med att mobbningen upphör för att den mobbade ska kunna må bra.

– De behöver hjälp att bearbeta känslorna med till exempel psykoterapi, annars kommer känslorna att sitta kvar. Många vuxna gör sig av med ångesten genom att bli missbrukare eller leva självdestruktivt på andra sätt.

Cecilia Modig jämför mobbning med tortyr och berättar om en iransk författare som blivit utsatt för tortyr ”Ingen ser dig, ingen hör dig. Du är en leksak i våra händer”.

– Det är så en mobbad person känner sig, helt ensam och utlämnad.

Hon anser att mobbning även är ett politiskt problem.

– Alla barn tycker att mobbning är det värsta som finns men ändå är det massor av barn som går till skolan och bevittnar mobbning utan att göra något åt det. Vad blir det för medborgare? Det finns metoder för att bryta passiviteten. Skolan har ett demokratiskt uppdrag.

På skolan ska det finnas någon som barnen kan vända sig till. Om barnen får vara med och bestämma och ta ansvar i skolan har också stor betydelse.

– Deras självkänsla stärks då och de vågar säga ifrån om de tycker att något är fel. Trygga och starka barn vågar stå upp för andra.

Mer läsning

Annons