Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assisterad befruktning

/

På balkongen blir det alltmer grönt och djungellikt. Det tar en stund att vattna samtliga balkongkrukor, men det är värt det nu när pumpan blommar gult och chilifrukterna börjar mogna.

Annons

Det är tveksamt om min bevattningshjälp tyckte att det var värt allt svettigt slit – hon har ju över hundra krukor på balkongen – när jag reste bort under några av sommarens varmaste dagar. Säkert kändes det som hundra, men jag har räknat krukorna nu och det är bara fyrtiofem!
Vinrankan ränner iväg upp mot solen och balkongens tak. Jag vågar inte hoppas på vindruvor i år, men om rankan klarar vintern kanske det kan bli några små blå nästa säsong. ’Zilga’, som vindruvan heter, är framtagen i Baltikum och ska kunna överleva åtminstone ner till – 25 grader.
Med den alltmer vildvuxna och väldigt törstiga pumpan tar jag inga risker, utan tar pollineringen i egna händer för att det verkligen ska bli några pumpor. Pumpa, squash och melon är insektspollinerade, men man kan behöva assistera befruktningen. Det är i synnerhet bra att göra när plantorna står i växthus där insekterna är utestängda, och anses alltid behövas med melon.

Gurkväxterna, till vilka pumporna räknas, har normalt han- och honblommor på en och samma planta. Hanblommorna har en ståndare med pollen på, och det är en sådan blomma som plockas loss (varning här för känsliga läsare). Själva ståndaren blottläggs genom att kronbladen viks bakåt.
Ståndaren nuddas därefter mot honblommornas pistiller för att befruktning ska ske. Honblommorna känns igen på de snirkliga pistillerna och det uppsvällda fruktämnet under blomman. Det är den delen som sen utvecklas till frukten, under förutsättning att pollinering skett. Om blomman inte befruktas ruttnar frukten och ramlar av.

En mer konstnärlig och kanske mindre brutal metod att underlätta växternas sexliv, är att med en mjuk pensel sprida pollen från hane till hona.
Egentligen är alla fantastiska blommor till för ett enda syfte: förökning. Dofterna, strukturerna och de starka färgerna är inte till för oss, utan för att locka insekter och smådjur till besök. I utbyte mot pollineringshjälpen får insekterna mat i form av näringsrik nektar. Vindpollinerade växter behöver av förklarliga skäl inte ha lika spektakulära blommor.
På balkongen förekommer en hel del påhälsning av bin, humlor och blomflugor som surrar och snurrar runt blommorna. Guldbaggen som landade tungt på ett blad i det lilla växthuset gjorde dock ingen nytta som pollinatör. Hon bara satt där och var fotogenisk.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons