Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återkallat pass får hem brottsling

Att återkalla personens pass samtidigt som en internationell efterlysning utfärdas har blivit ett effektivt sätt för svensk polis att snabbt få brottslingar som gömmer sig utomlands utlämnade till Sverige.

Annons

– Man slipper ett långt utlämningsförfarande som ibland tar månader och som vissa länder annars inte är intresserade av. Man når effektivitet vad gäller folk som ändå ska avtjäna sitt straff i Sverige, säger Kent Widing, kriminalkommissarie på Rikskriminalpolisens internationella polisenhet, till TT.
Främst Sydostasien har blivit tillflyktsort för efterlysta svenska brottslingar som rymt från fängelse eller flytt utomlands undan gripanden, anhållanden, häktningar och väntande straff. Området är billigt, bekvämt, har behagligt klimat och är lätt att gömma sig i och den efterlyste kan samtidigt även fortsätta med brott.


Men polisen använder inte bara efterlysningar via Interpol för att få tag i dem. Om brottslingens pass återkallas blir följden att personen automatiskt vistas illegalt i det nya landet. Därför kan migrationsmyndigheterna mycket snabbare besluta att personen ska avvisas, säger Widing.
– En förutsättning är att personen är internationellt efterlyst, häktad i sin frånvaro i Sverige eller har avvikit från fängelsestraff som ska avtjänas här.
Utlämningar av internationellt efterlysta tar ofta flera månader och styrs av strikt byråkratiska regler. Men Widing uppger att om personens pass har återkallats kan utlämningen vara verkställd inom 10–14 dagar.

– I år så är det kanske vid fem–sex tillfällen, företrädesvis i Thailand.


Han uppger också att länderna i Sydostasien är ganska lätta att samarbeta med när metodiken används.
– De här länderna vill ju inte framstå som ett land där folk bara kan uppehålla sig i och samtidigt vara internationellt efterlysta. Man vill ju framstå som seriösa, och det är de ju självklart också – och i den här delen samverkar vi.


– Ja, i den mån vi uppfattar att det fungerar och när det finns ett intresse av att genomföra det på det här viset.

Mer läsning

Annons