Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att driva frågor – så funkar det

Annons

Ibland ringer upprörda och upphetsade läsare mig och undrar om inte jag skulle kunna starta en namninsamling eller ta initiativ till protestbrev i diverse frågor. Det kan handla om skyddsjakt på varg, byskolornas vara eller inte vara eller potthål i sopiga vägar. Ofta är det frågor som både upprör och engagerar, och läsarna i andra änden av luren förklarar ivrigt att det vore bra om jag, som är journalist, ringer till makthavarna. Jag brukar då förklara att jag gladeligen skriver om frågorna som ni läsare driver och engagerar er i, men att jag som journalist inte kan driva frågorna åt er. Och dessutom att makthavarna allt som oftast gärna lyssnar på sina kommuninvånare.

Jag vet att det inte alltid är helt lätt att hitta rätt i makthavardjungeln. Mitt första råd är att kontakta de lokala politikerna – gärna både de styrande och de i opposition. Skriv ett brev, ring eller knata upp på kommunhuset för att diskutera. Skrivelser som ställs till lokala politiker och tjänstemän brukar vi journalister snappa upp och berätta om.

Nästa steg kan vara manifestationer eller demonstrationer på torget. Då skriver vi också, särskilt i Ockelbo där demonstrationer är få och ovanliga.

Mitt sista trumfkort är att kontakta herr statsminister själv. Prova! Skriv ett brev eller ring Reinfeldt (du får förmodligen prata med en motsträvig presskontakt – men prova ändå!). Ibland får man faktiskt gehör, och då skriver vi mer än gärna om engagemanget.

Jag vill bara tillägga att statsministerkortet bara bör användas när det finns fog. När jag och sambon satt fast med vatten upp till midjan på en översvämmad thailändsk ö för sex år sedan försökte jag mig på statsministerkortet. Jag hade förhoppningar om att Göran Persson skulle ta regeringens privata jetplan (jag vet inte ens om något sådant finns, men det verkade rimligt just för stunden!) och flyga hem mig och sambon från helvetesön och det eviga regnandet. Det funkade sisådär. Då provade vi den lokala makthavaren – flygplatschefen, som ansvarade för all evakuering. Det funkade mycket bättre.

Alltså, i första hand, ta de lokala makthavarna, i andra hand, anordna demonstrationer och tredje och sista hand, ring Reinfeldt. Glöm bara inte att ringa mig och berätta när ni gör allt detta!

Mer läsning

Annons