Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attentat mot syndikalisternas lokaler

/

En kraftig smäll hördes i Sandviken tidigt på söndagsmorgonen. Det var syndikalisternas lokal som utsattes för skadegörelse. Strax därefter krossades fönstren på Joe Hillgården i Gamla Gefle.

Annons

Polisen larmades om att en kraftig smäll hörts i området väster om polishuset i Sandviken.
Det visade sig att en dörr till en lokal på Högbovägen, som tillhör Syndikalisterna, skadats i ett attentat.
Troligtvis hade en fyrverkeripjäs placerats framför dörren och tänts på.
Om rutan i dörren gått sönder i smällen är oklart. Innanför låg nämligen en sten som kan ha använts för att krossa rutan.

En halvtimme senare, vid 04-tiden, kom nästa larm till polisen. Då om att Joe Hillgården utsatts för skadegörelse. På plats kunde polisen konstatera att flera rutor krossats med stenar.
Vittnen hade sett två personer springa därifrån.
– Det känns väldigt tråkigt. Det var längesen vi drabbades av sånt här elände, säger Christer Forsberg, ansvarig för fastigheten och museet vid Joe Hillgården i Gävle.
Kostsamt sätta in nytt

Bortsett från rutorna i tre fönster tycks inget ha förstörts vid skadegörelsen. Försäkringen täcker en del men med hög självrisk blir det ändå ganska kostsamt att sätta in nya fönster, konstaterar Christer Forsberg.
Den pågående utställningen med bilder av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin skadades inte.

Christer Forsberg vill inte säga att attentaten förändrar hotbilden mot organisationen och dess lokaler i Gävle och Sandviken.
– Men det är klart att vi får vara mer vaksamma och se över våra rutiner, säger han.
För snart tio år sedan, hösten 1999, mördades syndikalisten Björn Söderberg i Stockholm och strax därefter utsattes Syndikalisternas lokaler i Gamla Gefle för ett sprängattentat. De som låg bakom attentatet har inte kunnat spåras.

Annons