Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Australisk ”spanjor” bland junis bästa vinnyheter

/
  • Månadens överraskning. Brown Brothers Tempranillo, 99 kr, är ett jättegott australiskt vin på spanska tempranillodruvan.
  • Gott och smakrikt. Sydfranska Lulu B Viognier, 70 kr, bjuder på en samtidigt både fruktgenerös och syrafräsch smak som är mycket tilltalande  för prisnivån. Passar bland annat fint till starkt kryddad mat.

Annons

och överraskar därför ständigt även den som försöker ha koll.
Druvor som tidigare var typiska för ett visst distrikt eller land kan till exempel dyka upp på helt nya platser. Denna månad är det främst Spaniens röda kvalitetsdruva tempranillo som imponerar i ett par viner från Australien. Men även i ett vin från Argentina och i en utsökt druvblandning från Portugal.
Karaktären varierar ganska mycket efter växtplats och klimat. Brown Brothers Tempranillo från Australien exponerar en behagligt frisk solmogen rödbärighet med inslag av nypon i en elegant nästan pinot noir-lik stil.

smakrikt med mogna jordgubbar och hallon i den mjuka smakbilden är argentinska Zuccardi Serie A Tempranillo som säkert kan fungera utmärkt till en grillad köttbit.
I Card Collection Shiraz Tempranillo har den mörkbäriga, lite rökiga, shirazdruvan blandats med tempranillos mer friska rödbärighet på ett delikat sätt. I portugisen Pilheiros är framtoningen också mörkmurrig och djup med fatvaniljtoner och choklad på den helläckra, mycket harmoniska, smakpaletten.

hittar vi ett utmärkt vin på den allt trendigare viognierdruvan. Sydfranska Lulu B Viognier är ett klockrent fynd för 70 kronor med en generöst fet, tropisk fruktighet som fint balanseras av en frisk syra.
Sydafrikanska Rudi Schultz Viognier kostar det dubbla, men är i dagsläget inte ett bättre val.

alltid vara bättre än billigare alternativ, även om det för det mesta är så.

Mer läsning

Annons