Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn till psykiskt sjuka får sällan hjälp

/
  • FORSKARE. Annemi Skerfving forskar om barn till psykiskt sjuka föräldrar. När hon för några år sedan började undersöka vad dessa barn får för hjälp, upptäckte hon att de sällan fick någon. Därför skrev hon boken ”Att synliggöra de osynliga barnen”.

Att leva med en förälder som är psykiskt sjuk är annorlunda men inte ovanligt.
– Barnen känner ofta skam och oro men berättar inte för någon om hur de har det, säger socionomen Annemi Skerfving.

Annons

När någon i familjen blir psykiskt sjuk påverkar det hela familjen. Föräldrar kan få svårt att ta hand om sina barn. De kan ändra sitt beteende och säga konstiga saker, det kan då vara svårt för barnet att avgöra vad som är rätt och fel.

De kan inte sköta matlagning, handla, tvätta och annat i hemmet. Då är det ofta barnen själva som får ta över ansvaret hemma.

– Vuxenpsykiatrin har varit dålig på att uppmärksamma de här barnen. Vården fokuseras på den sjuka patienten, ingen tar ansvar för barnen. Det kan man tycka är upprörande, säger Annemi Skerfving.

Hon är doktorand vid Stockholmsuniversitet och har skrivit boken ”Att synliggöra de osynliga barnen”. Hon forskar om familjer där någon eller båda föräldrarna lider av psykisk ohälsa.

Lagen har skärpts

I många fall har ingen vuxen pratat med barnen om förälderns sjukdom och hur den påverkar mammas eller pappas beteende. Men i år har det skett en lagskärpning som ska hjälpa barnen.

– Vi har fått ett tillägg i hälso- och sjukvårdslagen som säger att när personer som är föräldrar lider av en allvarlig psykisk sjukdom och kommer i kontakt med sjukvården, då har hälso- och sjukvården skyldighet att se till att barnet får stöd och information.

Dessa barn kan annars vara svåra att upptäcka.

– Barnen är ofta oroliga för att föräldern ska skada sig själv eller någon annan men berättar inte för andra, man pratar inte ens om det i familjen. De kanske inte ens vet vad det är för fel och har inte ord att beskriva vad som händer i familjen.

All personal som kommer i kontakt med barn är skyldiga att anmäla om de misstänker att ett barn far illa.

– Det kan vem som helst göra, även en granne. Socialtjänsten uppmärksammar bara barnen om de får in en anmälan.

Hur kan man upptäcka de här barnen?

– Som lärare borde man se tecken på att barnen är försummade, om de ofta kommer sent, är illa klädda, är smutsiga och inte får hjälp med skolarbetet. Skolan vet nog ofta men drar sig för att göra en anmälan. Men läraren kan ju alltid vända sig till skolkuratorn.

Stödgrupper i kommuner

Många kommuner har i dag stödgrupper för barn.

– Alla dessa barn får inte men för livet, många klarar sig utmärkt. Men det finns en större risk att de drabbas av psykiska problem. Det viktiga är att våga berätta. Ju fler som berättar, desto mer avdramatiserat blir det. Psykisk ohälsa är inget att skämmas över, det drabbas de flesta av någon gång i livet.

Mer läsning

Annons