Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen får låg ersättning och företagen slipper moms

Företag som tjänar pengar på säljande barn har på kort tid vuxit till en hel bransch.
– Det är en god affärsidé. Barnen får låg ersättning och företagen slipper betala moms, säger Tommy Tillgren, på fackförbundet Handels.

Annons

I samband med att höstterminen startar får skolklasser och idrottsföreningar erbjudanden om att sälja salamikorvar, underkläder, godis och strumpor.

– Från början var det bara jultidningar, men vi ser att den här typen av försäljning har ökat explosionsartat, säger Tommy Tillgren, andre vice ordförande på Handelsanställdas förbund.

Momsen räknas bort från slutpriset eftersom barnens försäljning räknas som ideell verksamhet och därför inte är skattskyldig. Det gör att företagen får 25 procent mer betalt än andra konkurrenter i detaljhandeln.

En del anser att affärsupplägget snedvrider konkurrensen.

– Det är lättare att kränga om det är söta barn som säljer och kunderna är mindre priskänsliga eftersom de vet att pengarna går till barnens verksamhet.

I september gjorde DN en genomgång av 22 företag som sammanlagt omsätter totalt omkring 400 miljoner kronor. Klasserna och klubbarna sålde för ungefär 500 miljoner kronor 2010, av det behöll företagen cirka 400 miljoner kronor och resten gick till barnen.

– Om man ser till hela detaljhandeln är omfattningen ganska ringa och påverkar inte antalet arbetstillfällen inom handeln.

Mer läsning

Annons