Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt vann tvekampen - blev ”Årets A-Fiskare”

/
  • SEGERGÄDDAN. Efter en lång och tidskrävande tävling tog Bengt Lindgren hem segern med den här gäddan (vikt c:a 7-8 kilo)
  • ”ÅRETS A-FISKARE 2008” Bengt Lindgren, Årsunda poserar stolt med segerpokalen och finalpriset, en  Ambassadeurrulle

Äntligen är alla pusselbitar på plats, vi har haft lite problem med bilderna från finalen av tävlingen ”Årets A-Fiskare 2009”.

Annons

I år satsade vi på helgen 23-26 april, chansen till bra fiske brukar vara bättre den tiden, å andra sidan brukar vädrets makter vara nyckfulla. Åland och Marbyfjärden visade sig från sin bästa sida och vi tycker att det blev en fullträff med bra fiske och ett väder som liknade härlig sommar, solen sken och temperaturen letade sig periodvis över 25 grader.

Årets finalgäng, där alla klassvinnare från A-Fisket 2008 var kvalificerade, blev av olika anledningar, jobb, sjukdom och laxfestival, decimerat till endast två deltagare. Tvekampen kom att stå mellan Bengt Lindgren, Årsunda (vinnare abborre) och Daniel Norell, Gävle (vinnare gös).


Fredagen ägnade vi till provfiske vid ett flertal platser runt Marbyfjärden. Det blev en hel del fångster framförallt för Daniel som lurade upp 4 gäddor och de största var 75-80 cm.

Lördag förmiddag fick bli finaldag och de två kombattanterna sattes i samma båt och fick i stort sett göra upp reglerna för tävlingen ”Årets A-Fiskare 2008”. Bengt och Daniel bestämde sig för att köra två 1-timmespass och flest firrar totalt och sedan ”sudden”. Det första i en vik som gav bra utdelning under fredagens provfiske, det andra passet skulle köras på ett för A-Fisket klassiskt ställe, det vi kallar ”lagunen”.Efter första timmen stod det 0-0, och nu skulle det hela avgöras i ”lagunen” Tiden gick och båda kämparna hade kontakt med fisk. Gårdagens glupska och huggvilliga gäddor var som bortblåsta idag ville de inte fastna på kroken. Andra halvlek närmade sig slutet, tji fisk för de tävlande. Vi från arrangörerna, Kjell Petersson, Berras och Lasse Sjöberg, Arbetarbladet samt vår gästkock Per lyckades lura en och annan gädda där vi lite diskret gjorde våra kast på behörigt avstånd från kämparna.


Tiden rann ut ingen gädda landad under ordinarie tid så det fick bli ”sudden”. Daniel kämpade, provade hela arsenalen med olika beten i olika storlekar och regnbågens alla färger. Han for som iller fram och tillbaka och provade nya platser.

Bengt hade en helt annan taktik, han envisades med att stå och stampa på samma ställe kanske han flyttade sig max 10 meter i vardera riktningen. Någon större variation bland i betesvalet var det inte frågan om det var i stort sett samma typ av bete, mest en hederlig gammal röd/vit ABU HiLo. Vi hade spekulerat i att tävlingen skulle var snabbt avklarad eftersom vi hade för avsikt att efter ett litet lunchuppehåll dra i väg ut i den yttre skärgården och testa öringen. Tiden gick och magarna började kurra och vi började ställa in oss på att öringsfisket får vi nog skippa.


Helt plötsligt börjar Bengt röra på sig han blir aktiv och vi ser på spöet att det är något på, det verkar inte vara någon ordinär fisk som sitter på utan det blir till och med lite rusning och det där härliga ”knirret” i slirbromsen. Ska det äntligen avgöras, segern är ju inte klar förrän fisken landats. Efter en spännande kamp så kunde Bengt landa gäddan. Hela Bengt lyste av glädje, en lång tävling hade äntligen tagit slut och Bengt visste att han stod som slutsegrare och hade kammat hem titeln Årets A-Fiskare 2008. Segerfisken var inte fy skam utan det var en kraftig gädda på 91 cm och gissningsvis vägde den kring 7-8 kilo.


Jodå vi hann med att göra ett litet försök att leta på öringen, vi drog iväg ut ur fjärden mot de mera öppna delarna av Ålands skärgård men vi gav av säkerhetsskäl upp, vi hade inte tillräckligt stora båtar. I Marbyfjärden hade vi det behagligt med sommarstiltje men ju längre ut vi kom så tilltog blåsten, vi kom aldrig fram till de områden där vi visste att det tagits öring.

Vi vände åter till Marbyfjärden och var fortfarande sugen på fiske. Det hade blivit sen eftermiddag och nu var det helt plötsligt lite mera fart på gäddorna, det blev ytterligare några gäddor landade men ingen av fångsterna hade någon storlek att tala om.

Årets finalresa kan sammanfattas med några enkla fraser: Spännande - avgörande i ”sudden” Toppenväder, veckan före hade det varit snöblask och ett enormt blåsväder, veckan efter regn hela helgen. Rätt bra fiske, cirka 20 gäddor totalt, det är vi inte bortskämda med under våra finalresor. Alla gäddor släpptes tillbaka

Annons