Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskär inte mer än nödvändigt

/

Annons

Juli är en månad då man kan ha det bekvämare i trädgården. Gräsmattan växer långsammare medan grönsakerna växer så det knakar. Regnet som kom i juni har gjort dem gott.

Tomater och jordgubbar börjar mogna och jag känner att jag börjar får någorlunda kontroll över ogräsens utbredning i koloniträdgården. Ibland har jag till och med ro att sitta ner och bara vara. Kanske med en trädgårdsbok, men ändå.

Vi går in i JAS-månaderna, juli-augusti-september. Nu läker träden som bäst och det finns möjlighet att beskära äppelträden om det inte blev gjort i våras.

Mitt stora äppelträd av sorten ”Lobo” är mycket tätt och ska klippas ur, men jag tar det ändå ganska varsamt eftersom trädet är gammalt. Och jag vill ju ha det gröna taket kvar över trädgården.

De flesta buskar och träd av körsbärssläktet Prunus kan också gallras och beskäras under JAS. Körsbär och plommon är dock ömtåligare än äppelträd och ska inte beskäras mer än nödvändigt.

På körsbärsträdet klipper jag bort några döda kvistar och en gren som ligger an mot huset. Plommonträdet har en gren som skaver mot en annan och mot en av stammarna. Grenen har rört sig i vinden under många år och barken har nötts. Det har dessutom samlats fukt mellan ytorna.

Grenen sågar jag bort precis utanför grenkragen, det lilla rynkiga området närmast stammen. Det är i grenkragen trädets förmåga att läka sitter och den bör inte skadas.

Det tar emot att ta bort en gren som bär mycket plommonkart, och beskärningen hade väl kunnat vänta till efter skörden. Men resten av trädet dignar också av mognande frukt och den där grenen har skavt i mig sen jag såg den.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons