Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet taget – BUP i Sandviken stängs

Den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Sandvikens ska läggas ned. Det bestämde landstingsfullmäktige på onsdagen, trots stor oenighet.

Annons

Barn- och ungdomar från västra Gästrikland som behöver komma till en BUP-mottagning i höst får lov att åka till Gävle. De barn- och ungdomspsykiatriska mottagningarna i Sandviken och Söderhamn stänger medan de i Gävle, Bollnäs och Hudiksvall blir kvar. De som blir kvar kommer att ha fler läkare och sjuksköterskor än tidigare, men landstinget spar in på bland annat administrativ personal och lokalkostnader.

När landstingsstyrelsen hade frågan på sitt bord i slutet av april var bara Vänsterpartiet emot, men nu reserverade sig även Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och den före detta miljöpartisten Lázló Gönczi.

– Det här är bassjukvård som ska finnas nära patienterna. De här barnen behöver ganska tät kontakt och då är det här en klar försämring, sade Ann-Renée Forsström (V) under den flera timmar långa debatten.

Beslutet röstades igenom av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

– Man får inte sticka under stol med att en neddragning av mottagningsverksamheten från fem till tre ställen innebär en försämring av tillgängligheten, men det skapar också möjligheter att utveckla verksamheten och höja kompetensen, sade landstingsrådet Tommy Berger (S).

– Det är inte själva sjukvården av barnen vi spar på utan man spar in på lokaler och samordning, sade Yvonne Kardell (C).

En av fördelarna som framhållits är att om flera läkare samlas på samma ställe så kan man ha en ökad specialisering, vilket skulle kunna vara bra för patienterna. Men flera partier är inte övertygade om att detta blir en bra lösning.

– Man säger att primärvården ska ta över mer av den enklare psykiska ohälsan och det kan säker bli bra på sikt. Men innan det är klart att de kan ta över kan man inte lägga ned något. Det blir ett glapp som man måste lösa, sade Patrik Stenvard (M).

Mer läsning

Annons