Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biologi och kemi under växthusets glas

/

I mitt trädgårdsland har tillväxten äntligen kommit i gång så smått efter den svala och regniga perioden som varit. Pumpa-plantorna fick sätta livet till på kuppen och det känns sorgligt. Fiberduken hjälpte inte.

Annons

Kanske var de inte tillräckligt avhärdade när kylan kom, men vem kunde förutse att det skulle bli så dåligt väder? Jag får erkänna och acceptera mitt misslyckande med spagettipumpan.

Första rädisskörden blev i alla fall god, och den andra omgången är på gång. Ärtorna ser starka ut och morötterna har gallrats. Dill har jag avnjutit tillsammans med färskpotatis, sill och gräddfil på balkongen. Trendigt är det dessutom att odla sina egna grönsaker. Allt fler vill ha mat utan tillsatser som inte är besprutad med kemikalier och som smakar godare, som hemodlat gör.

Även ekologiska grönsaker från affären ska vara giftfria. Våra krav på perfekt formade prydnadsväxter och dvärgvarianter har däremot lett till att tillväxthämmande retarderingsmedel med kemiska hormoner används för att åstadkomma kompakta plantor. Och odlarnas krav på snabbproducerade växter och kontroll gör att kemikalier för kvickare blomning tillsätts.

Den typiska morsdagsrosen i miniformat är till exempel en blomma vars jord och växtdelar man bara borde röra vid med handskar på.

Nu har ju lilla mamma uppenbarligen redan fått barn, men ämnena som finns på dessa plantor påverkar fertiliteten. Substanserna är också cancerframkallande och skadar vattenlevande organismer. Rör inte. Köp inte. Fråga hos handlarna efter icke-retarderade prydnadsväxter eller växter retarderade utan kemiska metoder (det går).

På balkongen växer paprikaplantorna som jag fick av min mamma riktigt bra. Fröna togs från två sorters köpepaprika och torkades innan hon sådde i våras, i utbyte tog hon hand om ett gäng solrosor. Hoppas paprikorna klarar sig från löss, det verkar som det är ett riktigt lusår.

Jag har sett dem i klasar och kolonier på äppelträd, blommor och grönsaker. Ofta beskyddade av svartmyror som har lössen som boskap och mjölkar dem på söt honungsdagg. Det gäller att förebygga genom att hålla växterna i topptrim med rätt gödning, temperatur, luftfuktighet, ljus, växtstärkande medel och bevattning.

Kylan och fukten försvagar många plantor, och då tar lössen chansen. Utomhus fungerar det gamla knepet att spraya med femprocentig såplösning bra, men man måste spraya ofta och också på undersidan av bladen för att komma åt lössen.

I växthuset kan man även använda sig av biologisk bekämpning i form av parasiterande steklar eller gallmyggor som kan beställas bland annat via internet och placeras ut. Det är dock ganska dyrt.

Hemma i trädgården kan man dessutom enkelt samla in nyckelpigor och sätta i växthuset som lusbekämpande soldater med prickiga sköldar.

Mer läsning

Annons