Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandade godbitar bland marsnyheterna

/
  • Härlig amarone. Smakar det så kostar det. Musella Amarone Riserva bjuder dock på en härlig smakrikedom av mogna körsbär, choklad och fat. Njut till en mustig kötträtt eller bara till en bit god parmesanost.
  • Torr tysk. Från tyska Franken kommer Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken, en utmärkt riesling med härliga mineraltoner i en citrusfrisk frukt. Bra val till fisk- och skaldjur av alla slag.
  • Udda toscanavin. I Toscana görs inte bara Chianti-viner på sangiovesedruvan. Till Insoglio del Cinghiale har enbart franska druvsorter använts med utmärkt resultat.
  • Mustig chilenare. Från Chile kommer den mycket druvtypiska och goda Antu Ninquén Syrah som exponerar en påtagligt kryddig, mörkbärig smak som gör sig allra bäst till smakrikt kött, gärna vilt.

Några utmärkta pinot noir-viner från Bourgogne och Nya Zeeland, en fransk oortodox druvblandning från Toscana och ett antal fräscha rieslingviner hör till godbitarna.

Annons

De ingår bland de 64 exklusiva vinnyheter som lanseras 1 mars. Som vanligt släpps merparten enbart i tre storstadsbutiker, men de i tabellen här finns i 30 och går att beställa till samtliga.
Bland de röda föll jag direkt för toscanska Insoglio del Cinghiale, 169 kr, där faktiskt en svensk kvinnlig vinmakare varit inblandad. Gjort på franska druvsorter och lagrat på fransk ek vilket gett en tät komplex smakbild i modern stil.

Norditalienska Musella har en av de godaste valpolicellorna i Systemets sortiment, nu släpps även en amarone av ypperlig klass.
Pinot noir är en druva som det är en utmaning att ta sig an för alla seriösa vinmakare. Den är en kräsen gynnare som kräver rätt klimat, jordmån och vinifiering för att exponera sin delikata särart. På hemmaplan i Bourgogne lever vinerna enligt mig sällan upp till vad prislapparna indikerar, åtminstone inte när de släpps. Beaune Premier Cru, 155 kr, är dock ett moget, positivt undantag med härliga, typiska rotfrukts- och jordgubbstoner i avrundad harmoni. Njut till en elegantare köttbit.


Nya Zeeland är landet som på senare år klivit fram som pinot noir-druvans förlovade land. Här tycks klimatet vara perfekt för druvan som får den önskade vitaliteten i syran men ändå en viss generositet och mognad i rödbärigheten. Wooing Tree Beetle Juice Pinot Noir, 199 kr, är ännu en utmärkt exponent med körsbär, vildhallon och fat i smakbilden. Kan med fördel lagras några år.

Från samma land kommer också Saint Clair Pioneer Block 10 Chardonnay, 139, kr. En snyggt fattonad chardonnay med nästan Bourgognelik finess och balans i kombinationen syra, frukt och ek. Gott val till en smakrik, gärna grillad, fiskrätt och till ljust kött.

Mer läsning

Annons