Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir man döv och självgod vinner man ingen ny publik

/

Annons

sitter den före detta riksdagsledamoten och före detta ordförande i RFSU, Margó Ingvardsson, i luren och vevar om åldersdiskrimineringen i samhället. Detta med anledning av att Dagens Nyheter skrivit att många av nämndemännen i Sveriges domstolar är för gamla och att de somnar i bänkarna under förhören.
Enligt Margó skriver DN att det här gör att många yngre inte vill bli nämndemän. Fördummande fördomar, säger Margó över en knastrande ledning i Ring P1
.
kommer det upp i media att tv, radio eller tidningar inte vill ha kvar sina profiler. De har blivit för gamla. Det är alltid profilerna själva som säger att det är så. De skriker åldersdiskriminering i debattartiklar och på förstasidor.
Några dagar efter Ring P1 hamnar jag i en diskussion med delar av släkten om häng på byxorna och keps inomhus. De äldre i släkten menar att det är ohyfsat. Jag försöker säga att hyfs är något annat än estetik och stil men får inget gehör. Det är en förflackning, säger man till mig.

att även Platon var bekymrad över de han kallade dagens ungdom år 440 f Kr. Jag säger till mina släktingar att ni har samma moraliska rädsla och panik som när Elvis kom eller när Beatles slog sig fram. Då var rädslan så stor att man brände skivorna. I dag sitter samma generation som gillade Beatles och Elvis och beklagar sig som Platon över häng på byxorna och keps inomhus. Ser ni inget mönster?

men det är inte samma sak i dag, säger mina opponenter runt bordet. Man ska ha respekt för traditionerna, säger någon.
Ja, säger jag, jag håller med, men om traditioner ska få respekt och förtroende av nya generationer så måste även traditionerna ha respekt och förtroende och vara lyhörda för det som är nytt och modernt. Blir man döv, självgod och i kraft av sin ålder och tradition hävdar sin rätt vinner man ingen ny publik.

riktigt förstådd runt bordet, vi byter ämne och pratar om något annat. Men mina tankar går vidare i samma spår. Kan det vara så att det som Margó kallar åldersdiskriminering i själva verket handlar om att fasa ut det förstelnade. Det handlar inte om ålder, förstelnad kan man bli när som helst. När man inte är nyfiken på sin samtid längre, när man inte längre är kunskapshungrig på hur saker fungerar och varför, när man bara lever på gamla meriter utan att förvärva ny kunskap, då börjar förstelningen. I USA sitter det 80-åriga gubbar och gör tv, där finns inte åldersdiskriminering, det handlar bara om att hänga med i tiden och utnyttja sin erfarenhet, gör man det får man också vara med och spela!

att förstelningen smyga sig på. Det här med scanning av sina egna varor när man handlar på Ica, där går min gräns. Det känns läskigt och alldeles för modernt för mig. HUH!

Mer läsning

Annons