Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomhus på tur för skolnedläggning

En högstadieskola försvinner från Bomhus och antingen Källöskolan eller Kastets skola stängs.
Det kan komma att bli nästa steg av skolneddragningarna i Gävle.
– Antalet elever minskar och vi måste se över skolstrukturen, säger skolområdeschefen Johan Rasmussen.

Annons

2002 fanns 576 högstadieelever i Bomhus, i dag har stadsdelens två kommunala högstadieskolorna 486 elever och redan om två år kan antalet vara nere i 343.

En ohållbar situation anser skolledningen.

– Vi får svårt att klara en bra verksamhet när eleverna är splittrade på två skolor. Det blir varken pedagogiskt eller ekonomiskt bärkraftigt, säger Johan Rasmussen.

Pengarna kommer inte att räcka till och enligt honom kan det leda till sämre möjligheterna för eleverna att välja ämnen, exempelvis färre språk att välja mellan.

Om elevantalet fortsätter att sjunka och de kommunala skolorna inte kan locka tillbaka elever från friskolorna anser man därför att antalet skolor måste minskas.

Nu har två alternativa förslag tagits fram. Båda innebär att det bara ska finnas en högstadieskola kvar i Bomhus – antingen Lillhagsskolan eller Källmursskolan. Den andra skolan föreslås bli låg- och mellanstadieskola.

En fördel med det förslaget är att man i så fall slipper att rusta upp Källöskolan. En kostnad på uppemot 60 miljoner kronor.

Johan Rasmussen betonar dock att det här inte är några färdigutredda förslag utan bara två möjliga alternativ som nu ska presenteras för politikerna i barn- och ungdomsnämnden.

Ett problem är dock att varken Lillhagsskolan eller Källmursskolan kan ta emot alla Bomhus högstadielever.

En del – uppskattningsvis 90 elever – får i så fall flytta till Stenebergsskolan på Brynäs.

– Ett tredje alternativ skulle kanske kunna vara att alla får flytta till Steneberg och att vi inte har något högstadium i Bomhus. Men så blir det nog inte, säger Curt-Ingvar Hamrén som är utredningskoordinator på skolkontoret.

Förslagen presenteras för politikerna i nästa vecka och de får sedan besluta om hur man ska gå vidare.

Mer läsning

Annons