Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist bakom oväntat trendbrott

Efter 23 kvartal på raken med positivt flyttnetto bröt Sandviken trenden under årets tre första månader.
Trots en brännhet arbetsmarknad var det fler som flyttade ut än in.
– Den enkla analysen är att det fattas bostäder, säger kommunalrådet Peter Kärnström.

Annons

Den bostadsbrist som länge kunnat anas är nu plötsligt ett faktum som märks i befolkningsstatiken även om den minimala flyktingmottagningen under första kvartalet också påverkat siffrorna.

Sandviken har ett minus i flyttstatistiken medan kommunerna runt omkring, med sämre arbetsmarknad, har plus i statistiken.

Tendensen är alltså att många som fått jobb i Sandviken valt att bosätta sig i exempelvis Gävle, Ockelbo eller Hofors.

Enligt den senast tillgängliga pendlingsstatistiken var det 900 fler personer som dagpendlade till jobb i Sandviken än Sandvikenbor som jobbpendlade till andra kommuner. I förhållande till Gävle hade Sandviken en nettoinpendling med nästan 500 personer med tonvikten på manlig inpendling.

– Vi har jobben men vi har inte de attraktiva bostäder som vi hade behövt i dag. Med facit i hand skulle vi ha satt igång tidigare med planarbetet, konstaterar Peter Kärnström.

Sandvikenhus är nu uppe i en sådan hög uthyrningsgrad att de ansvariga på bostadsföretaget gått över till att prata om ”lediga lägenheter” i stället för ”tomma lägenheter”.

I avvaktan på att de nya bostäderna på Kanalgränd mitt i stan blir färdiga saknas det attraktiva hyresbostäder att erbjuda nyanställda på Sandvik och andra nyinflyttade till regionen.

– Det kommer inflyttande utifrån och frågar vad vi har att erbjuda. Sedan får vi ofta i efterhand veta att de valt Gävle, berättar vd:n Patrik Skoglund.

Även när det gäller tomter för villabygge har det blivit ett tillfälligt stopp. Ett antal nya, attraktiva bostadsområden är på gång. Men processerna är tidskrävande och dagens utbud begränsat.

Bristen på attraktiva lägenheter i kombination med låg byggtakt innebär att flyttkarusellen snurrar långsamt och att färre begagnade hus blir till salu.

Fastighetsmäklaren Lena Rolander upplever dock inte att utbudet tunnats ut.

– Vi upplever det inte så. Vi säljer fortfarande till många som kommer inflyttande till Sandviken. Det finns till och med mer hus till salu än vad som är vanligt den här tiden på året.

Mer läsning

Annons