Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botten är nådd

/
  • KAFFESATSNING. En som vågar satsa trots dystra tider är Katarina Helling, vd på Jobmeal som hyr ut kaffemaskiner. Hon har 35 anställda och planerar att nyrekrytera. ”Men visst märker vi att det är färre som jobbar på företagen och det går mindre kaffe” säger hon.
  • LJUSNAR SNART? Även om färre anställer ny personal och omsättningen är den lägsta på 15 år tror Thomas Wanke, Företagarna, att kurvan snart vänder.FRAMÅT! Östen Petterson, marknadsansvarig på Swedbank, tycker att det är dags att se framåt och vågar hoppas på en ljusning 2010–2011.

Botten är nådd för länets småföretagare. Omsättningen för hösten är den lägsta sedan 1985.

Men ljusare tider väntar även om det går sakta framåt. Ett företag som nyanställer är Jobmeal.

– Vi är inte rädda för att söka mer personal. Till våren beräknar vi nyanställa, säger vd Katarina Helling.

Annons

Det är inte ljusa siffror som presenteras i höstens Småföretagarbarometer. Av 200 småföretag i Gävleborg har 31 procent minskat personalen under hösten, medan 10 procent har nyanställt. Däremot hoppas man att nyrekryteringen ska ta fart under nästa år och senast i början av 2011.

– Jag är riktigt orolig, speciellt med tanke på att det är många ungdomar som är arbetslösa, säger Thomas Wanke vid företagarna som presenterar den senaste undersökningen.

Var fjärde har problem

Var fjärde småföretagare i undersökningen uppger att de har likviditetsproblem och när det gäller totala omsättningen rapporterar 45 procent av företagen en vikande omsättning. Tillväxten av lönsamheten är negativ för andra mätningen i följd. Det är framför allt tjänstesektorn som känner av en allt mer pressad lönsamhetsnivå.

Men det finns ljuspunkter. Det går bra för de företag som erbjuder hushållsnära tjänster och för flera restauranger.

Att starta upp ett företag i en lågkonjunktur ses inte som ett problem.

– Det går att få lägre kostnader, konkurrensen är inte lika stor som vid en högkonjunktur. Det är även lättare att få tag på kvalificerad personal och bra lokaler, säger Lars Forsell, företagschef Swedbank.

Jobmeal, som hyr ut kaffemaskiner till företag, har 35 anställda och har inte drabbats hårt av lågkonjunkturen.

– Vi är positiva. Visst har vi känt av lågkonjunkturen. Men vi har blivit mer kostnadsmedvetna och satsar på produktutveckling och utbildning av personalen, säger vd Katarina Helling.

22 procent av de tillfrågade har tagit fram nya varor eller tjänster och 21 procent försöker hitta nya marknader.

Mer läsning

Annons