Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att röra på sig

Nästan alla tjejer får sin

första mens någon gång mellan nio och 17 år. Mensen följer kvinnor genom livet och är ett tecken på att

kropp
en
funkar som de
n
ska.

Annons

Första mensen kan vara på många olika sätt. Det kan komma lite blod en dag och sedan inget mer på länge. Andra blöder i en vecka, ibland längre. För många kommer sedan mensen varje månad och för andra kommer den lite oregelbundet.

– Det kan dröja upp till ett år innan den blir regelbunden. Kvinnan har sporadisk ägglossning i början. Mensen innebär att kroppen är mogen för att bli mamma, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef för barn- och ungdomshälsan inom landstinget Gävleborg.

– När livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan, som inte behövs när ägget inte blir befruktat, kan blodet ibland gå bakvägen och komma till bukhinnan och det kan göra ont.

Hon tycker inte att det spelar någon roll om flickorna använder binda eller tampong. Men det kan vara knepigt att använda tampong i början.

– För upp den med pekfingret i övre delen av slidan. Det går inte att stoppa upp tampongen för långt, det tar stopp.

Det har blivit vanligt att tonårstjejer kommer till ungdomsmottagningen med en önskan om att de inte vill blöda.

– P-piller, hormonstavar och p-stavar minskar eller tar bort mensen helt. Men vi skriver inte ut preventivmedel av den anledningen.

Ingegerd Lantz tycker att synen på mens har förändrats.

– I västvärlden ska vi vara så rena och mensen ska helst gömmas, medan det i vissa länder ordnas stora fester som pågår i flera dagar när flickan har fått sin första mens.

Berit Wall, skolsköterska på Brynäs, brukar ha tjejsnack med eleverna i femman och berätta om vad som händer i kroppen i puberteten. Hon tycker att det kan vara trevligt att fira den första mensen.

– Jag gick ut och fikade med min dotter. Det behöver inte vara mer än så.

– Javisst, det är till och med bra att röra på sig, livmodern är en muskel. Men tycker man att det är jobbigt att duscha med de andra kan man gå i förväg och duscha.Anne Sjödin

Mer läsning

Annons