Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra för barnen att hjälpa till hemma

/
 • HJÄLPER TILL. De flesta håller med om att det är bra att barnen hjälper till med det som ska göras hemma. ”Det är viktigt för att skapa en gemensam värdegrund”,         säger samtalsterapeuten Jana Söderberg.
 • Jana Söderberg
Ålder: 41 år.
Familj: Man och tre döttrar som är 12, 9 och 2 år.
Sysselsättning: Föreläsare, samtalsterapeut, författare.
 • DAMMAR. Att koppla veckopengen till städning tror inte terapeuten       Jana Söderberg på. ”En gemensam belöning kan vara att göra något tillsammans när man har          sparat tid på att hjälpas åt”.

När är det lämpligt att börja låta barnen hjälpa till hemma? Och vad gör man om de inte vill?

– Små barn är samarbetsvilliga. Börjar man tidigt är det lättare att skapa en grund för och förankra ett samarbete som blir naturligt, tycker samtalsterapeuten och föreläsaren Jana Söderberg.

Annons

Redan när barnen är så små som 1,5–2 år kan man bjuda in dem att hjälpa, menar Jana Söderberg, som själv är trebarnsmamma. Om det sedan inte blir precis som du tänkt dig, spelar inte så stor roll.

– Även om tvätten hänger lite snett, så torkar den ju, kommenterar hon.

Börja när de är små

Ju längre man väntar med att involvera barnen i att plocka undan sina saker och hjälpa till att duka, ta ut soporna eller vad det nu handlar om, desto svårare blir det ofta.

– Men även om det är svårt att ändra vanor, så är det aldrig för sent, och det är viktigt att lära barn att känna ansvar, säger Jana Söderberg.

Om barnen inte vill hjälpa till då?

– Man måste inse att de kanske inte jublar, men då är det viktigt att vara tydlig med vad som gäller, inte minst för att skapa en gemensam värdegrund, där man litar på och ställer upp för varandra. Fokusera på det positiva och ge barnen beröm när de utför en uppgift ni kommit överens om, råder Jana Söderberg.

Jobba tillsammans

Men hellre än att bara överlämna en uppgift, tycker hon att man kan tänka på att jobba tillsammans.

Ett annat tips kan vara att ge barnet alternativ: vill du göra det ena eller det andra, vill du göra det innan eller efter maten? Då känner barnet att det har inflytande och får vara med och bestämma.

Om barnet inte vill vara med och hjälpa till är det också viktigt att ta reda på vad som ligger bakom. Är uppgifterna för lätta – vill barnet rentav ha mer ansvar, eller kan arbetsuppgifterna fördelas på ett annat sätt?

– Ett barn förtjänar att bli lyssnat till. Men som föräldrar måste vi också lära dem att det här är en del av livet.

När barnen blir fem–sex år tycker Jana Söderberg att man kan ha familjeråd, där man bestämmer vad var och en ska göra.

Små syskon kan få lättare uppgifter, säger hon, och poängterar att det är viktigt att föräldrarna är bra förebilder för barnen och delar på städning, tvätt och annat som behöver göras i hemmet.

– Annars blir det ologiskt för barnen.

Att koppla veckopengen till städning är inget Jana Söderberg tror på.

– Jag tycker att det ska vara naturligt för barnen att hjälpa till. Men en gemensam belöning kan vara att göra något tillsammans när man har sparat tid på att hjälpas åt hemma. Då finns det ett logiskt samband.

Kejsarsnitten ökar

l 72 procent av alla gravida kvinnor önskar en så naturlig förlossning som möjligt, utan smärtstillande och ingrepp, medan 10 procent önskar kejsarsnitt, om de får välja.

Trots detta ökar antalet kejsarsnitt, enligt norska data från bland annat den nationella Mor & barn-undersökningen MoBa.

(TT Spektra)

Visste du att...

l ...97 procent av de barn som föddes i Sverige 2007 ammades vid en veckas ålder, och vid två månaders ålder ammades över 89 procent helt eller delvis? Vid sex, nio och tolv månader var det 68, 37 respektive 18 procent som ammades, vilket är en hög amningsfrekvens i ett internationellt perspektiv. Allt enligt en rapport från Socialstyrelsen. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons