Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads varslar om konflikt

/

Tonen skärps i byggkonflikten.
På onsdagen varslade fackförbundet Byggnads om strejk bland annat i Gävle och Ockelbo.

Annons

 

Arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier kallar varslet ”märkligt”.
Byggnads varsel berör 3 363 personer. Bland de som kommer drabbas om strejken utlöses är bygget på den gamla CH-tomten, ett bygge i Ockelbo och ett i Torsåker.
– Det är ganska kraftigt. Förra gången lade vi det försiktigt för att få någon rörelse i förhandlingarna 2007. Nu är det bättre att lägga ett som gör att vi får genomslag och som gör att vi kan lösa frågan, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till TT.


Byggnads sade upp sitt avtal med arbetsgivarna i september i fjol för att försöka få slå samman bygg- och anläggningsavtalen till ett gemensamt avtal.
Men förhandlingar och medlingsbud har inte lett till ett nytt avtal. Och sedan midnatt den 1 april råder det ett avtalslöst tillstånd på de svenska byggarbetsplatserna.
Varslet kommer mitt i finanskrisen, men Byggnads anser att förbundet måste ta till vara medlemmarnas rättigheter oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur.
– Vi sade ju inte upp avtalet för att vi skulle hamna i den situation som vi gjort nu utan det var ju för att förenkla, säger Hans Tilly.


Onsdagens varsel togs emot med en viss förvåning av arbetsgivarparten.
– Det är synnerligen märkligt att Byggnads efter så lång tids förhandlande varslar. Men vi har egentligen inte förhandlat. Vi på arbetsgivarsidan har försökt komma med konstruktiva lösningar, men Byggnads har konsekvent sagt nej till alla bud, säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind.
Han räknar inte med att arbetsgivarna ska komma med något storskaligt lockoutvarsel mot Byggnads.
– Det tror jag inte, arbetsgivarnas vapen är otroligt begränsade.


Varslet påverkar företag och byggarbetsplatser över hela Sverige. Den byggarbetsplats som drabbas av det största strejkvarslet är NCC:s arbete i Sollentuna centrum utanför Stockholm. Där berörs 130 personer.
Av de som varslas om strejk är drygt 900 anställda av Skanska Sverige.
– Vi tycker att det är helt otroligt att Byggnads är redo att gå ut i strejk samtidigt som vi är på väg in i en väldigt allvarlig kris med tiotusentals arbetstillfällen som är hotade, säger Skanskas presschef Peter Gimbe.
Han säger att om varslet blir av riskerar byggen att bli försenade.
Varslet träder i kraft den 15 april om inte parterna kommer överens.
Byggnads har informerat Medlingsinstitutet om varslet och de medlare som tidigare arbete med tvisten ska fortsätta sitt arbete. Inom kort kommer det att tas en kontakt med parterna.

 

Mer läsning

Annons