Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carola är manodepressiv och mamma till fyra barn

/
  • BARNEN SÄGER SNÄLLA SAKER. ”Det känns hemskt när jag märker att barnen är rädda för att jag ska bli arg, de uppfattar direkt mina humörsvängningar. När jag är på väg att bli låg säger de snälla saker som: Mamma, du är så fin. Och ibland ger de mig mina snälltabletter”, säger Carola Lättman som är bipolär och fyrbarnsmamma.
  • BEHÖVER STÖD. ”I en depression är man ensam, man kontaktar ingen och oftast är det ingen som vill kontakta dig då heller, men det är när man är deprimerad som man behöver stöd mer än någonsin

Vad är du för en sorts mamma som tänkt lämna dina barn? Varför har du skaffat barn?

Fyrbarnsmamman Carola Lättman har mötts av hårda kommentarer när hon berättat att hon är bipolär, manodepressiv.

Annons

 – Det finns många fördomar om psykisk ohälsa.

Efter en kollaps hösten 2007 lades Carola Lättman in på psykiatriska kliniken i Gävle, hon fick diagnosen bipolär typ 1. Då hade hon stått i kö i tre år för en utredning.

– Det var så skönt att få veta att det fanns en förklaring på mitt beteende.

En bipolär person genomlever maniska perioder varvade med perioder av djupa depressioner, ofta präglade av ångest och självmordstankar.

– När jag är manisk är jag glad, har tusen projekt på gång, självförtroendet är på topp, jag klarar allt och känner mig oövervinnlig. Jag behöver inte mycket sömn och kan börja sortera kökslådor klockan tre på natten. Jag har energi att göra flera saker samtidigt: tvättstugan, laga mat, städa förrådet, leka med barnen och diska. De perioderna gillar jag för det blir så mycket gjort.

De maniska perioderna kan pågå i några dagar upp till en vecka. Men sedan kommer alltid en depression, då allting känns meningslöst. Carola har nyligen kommit ur en sex månader lång depression, då hon varit inlagd i en vecka.

– När jag är deprimerad är jag liksom inte närvarande. Blotta tanken på att kliva upp ur sängen är jobbig. Att tvätta blir ett omöjligt projekt, först ska jag sortera tvätten, ta på mig skorna, öppna dörren, gå ut och ta mig till tvättstugan? Nä, usch.

Självmordstankar

Sedan tonåren har Carola haft tankar om självmord. Hon har utsatt sig för situationer som varit till fara för både henne själv och andra i hennes omgivning.

– Jag sökte spänning, hade ingen kontroll, var gränslös och gjorde många dumma saker. Förr tog jag till alkoholen, ville bara tömma huvudet.

I dag är Carola gift och har fyra barn, den yngsta är två år, tvillingarna är sju år och den äldsta är 20 år.

Hur fungerar det att vara förälder när man är bipolär?

– När jag är manisk och har orken är jag nog en toppenbra förälder. När jag är deprimerad vill jag helst packa en väska och dra härifrån, då är jag en värdelös mamma. Jag kanske mår bra en dag och lovar barnen att vi ska göra en massa saker och sedan när den dagen kommer så orkar jag inte. Jag har svikit många löften. Men jag har lärt mig att inte lova barnen en massa saker.

Carola fick sitt första barn när hon var 19 år. Hon var ensamstående med sin äldsta dotter i sju år.

– Hon fick ta alla mina humörsvängningar när jag var arg, deprimerad och ledsen. Min lilla dotter fick trösta mig, det skulle ha varit tvärtom. Jag har enorma skuldkänslor för det.

Andra barn

De har kontaktat familjestöd för att barnen ska få hjälp på Grinden och få träffa andra barn med psykiskt sjuka föräldrar.

– Jag är orolig för hur barnen, mina underbara barn, har påverkats av allt. Det var pinsamt att som mamma gå till socialen och be om hjälp. Jag var rädd att de skulle ta barnen ifrån mig, men de var så snälla och lovade att hjälpa mig. Jag vill att vi ska fungera som en familj igen.

Hantera sjukdomen

När Carola fick diagnosen bipolär erbjöds hon och maken utbildning för att lära sig hantera sjukdomen och kunna upptäcka tidiga tecken på sjukdomsperiod.

– Utan min man, Håkan, hade det aldrig gått. Han är min motpol, lugn och tålmodig. När jag varit deprimerad har han skött barnen och allting hemma, samtidigt som han plockat upp spillrorna som jag lämnat efter mig. Han får till exempel ringa runt till våra bekanta och avboka grejer som jag lovat att ordna. Det är ett under att han stått ut med mig i 13 år.

Mediciner och psykoterapi kan göra att svängningarna i humöret minskar och att man slipper återfall.

– Jag har börjat ta litium, en medicin som ska minska glappet mellan mina toppar och dalar. Det är skrämmande att komma underfund med vem jag är utan mina maniska och låga perioder, när jag är där i mitten. Vem är jag då?

Hur har din omgivning reagerat på din sjukdom?

– Många säger inget alls. De vågar inte fråga hur jag mår eller varför jag är sjukskriven. För den äldre generationen är det väl att man bara hittar på eller är lat.

Kronisk sjukdom

Fördomarna kring psykisk ohälsa är många, anser Carola.

– Jag har en kronisk sjukdom och måste troligen ta mediciner livet ut för att kontrollera den. Min psykolog jämförde det med diabetes, en diabetiker slutar inte med insulin för att hon mår bra i en dag.

Hon har även diagnosen adhd, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bidragit till hennes rastlösa och impulsiva personlighet.

På kylskåpet sitter en handskriven lapp med punkter på saker som hon måste göra: Ring försäkringskassan, töm klädkammaren, måla möbler, sortera barnens vinterkläder.

– Rutiner och struktur är viktigt för att jag ska få ordning på livet. Jag skriver listor hela tiden för att komma i håg, säger Carola och skrattar.

Dessutom bloggar hon om hur det är att vara bipolär.

– Jag är öppen med min sjukdom och pratar med alla. På bloggen har jag hittills bara fått positiva reaktioner. Många känner igen sig och jag får uppmuntrande mejl från likasinnade. Bloggen är en del av min terapi.

Mer läsning

Annons