Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carolin, 16, flyttade långt hemifrån

/
  • FLYTTAT HEMIFRÅN. Carolin Kronqvist har flyttat från Kiruna för att plugga i Gävle. ”Min dröm att bli artist är min drivkraft. Det är nog därför som jag inte är rädd för stora förändringar, som att till exempel flytta hemifrån vid 16 års ålder.”

16-åriga Carolin Kronqvist har flyttat 108 mil hemifrån för att plugga i Gävle.

– Det finns inte så många gymnasieutbildningar i Kiruna och jag vill ju gå på en skola som har dans och sång.

Annons

Carolin Kronqvist drömmer om att bli artist. När det var dags att söka till gymnasiet letade hon därför efter utbildningar med dans- och sång- inriktning. Hon sökte och kom in både på en skola i Stockholm och den nystartade friskolan MoveIT i Gävle.
– Mamma tyckte att det kändes läskigt att släppa iväg mig ensam till Stockholm. Vi kom överens om att jag skulle plugga i Gävle och bo hos mammas kompis Monika.
Hon är nöjd med kompromissen.
– Det är en jättefin stad, skolan är cool, klasskompisarna är bra och mamma vet att jag är trygg hos Monika. Jag brukar inte vara den som hittar men i Gävle hittar jag redan. Jag är så stolt över mig själv. Jag hoppas bara att Monika står ut med mig i tre år.

Ringer fem gånger om dan

Carolin tycker dock att mamma är överdrivet beskyddande.
– Mamma ringer fem gånger om dagen. Hon vill att jag ska komma hem till Kiruna ofta men jag vill inte hem än, inte nu när jag börjar känna mig självständig. Jag är van vid att vara borta. Pappa bor i Norrköping och jag har varit hos honom på lov och helger sedan jag var liten.
I somras tillbringade hon dessutom tre veckor på idolskola i Brighton. Det är en språkresa med artistutbildning.
– Vi hade dans och sång och en stylist som lärde oss hur vi skulle klä oss och fixa håret. Framtoningen är viktig när man går på audition.

Saknar lugnet och kylan

Trots att allt är nytt och spännande medger Carolin att hon saknar lugnet i Kiruna och vännerna.
– Jag saknar faktiskt kylan också, de har redan fått sin första snö.
Carolin slår sig ned på soffan i vardagsrummet. Det som tillfälligt är hennes sovplats i lägenheten. De bor i Andersberg men flyttar snart till en större lägenhet på Södra Skeppsbron. Då ska Carolin få ett eget rum.
– När jag flyttade till Gävle packade jag fyra resväskor bara med kläder. Möbler och resten fixar vi här.
Carolin får ta hand om hela studiebidraget, det ska räcka till kläder, nöjen och annat. De har också ansökt om inackorderingstillägg.

En ny tonåring

Det känns ovant men roligt att ha en inneboende, tycker Monika Nilsson.
– Jag har tre vuxna barn och nu har man blivit med tonåring igen. Jag är glad över sällskapet. Carolin är glad och positiv, ingen sur tonåring. Jag behöver aldrig ha långtråkigt.
Hon har tät telefonkontakt med Carolins mamma, som tycker att Carolin ska vara hemma klockan åtta om kvällarna
– Det är lite väl tidigt, Carro är ändå 16 år. Vi har satt upp egna regler och bestämt att hon ska vara hemma senast klockan tio eller elva. Men det har vi inte berättat för hennes mamma, säger Monika Nilsson.
– Dina regler är bättre än mammas, konstaterar Carolin.

Lär sig hushållsarbete

Monika vill lära Carolin att tvätta och laga mat, sådant som kan vara bra att kunna när man flyttat hemifrån.
– Carolin har nog varit lite bortskämd hemma. Men hon är väldigt duktig på att diska. Ibland diskar hon innan hon åker till skolan på morgonen. Och hon är väldigt gullig och dukar ofta fram frukost till mig när jag har jobbat natt.
– Monika ska inte behöva plocka upp efter mig, försäkrar Carolin.
Hon har inga planer på att flytta hem igen. Målet är att bo i Kalifornien och försörja sig som artist. Men flickrummet hemma i Kiruna får stå orört.
– Det vill jag alltid ha kvar, det är en trygghet.

Mer läsning

Annons