Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chile - perfekt för att odla vin

/
  • Chile är ett gammalt vinland. De första vinrankorna kom redan med spanjorerna på 1500-talet. Men det är först under senare år som en kvalitetsinriktad vinodling med sikte på export på allvar kommit igång.

Världens smalaste land. Men med ett brett vinutbud.

Från att inledningsvis mest ha satsat på enklare vardagsviner, börjar det nu komma allt fler riktigt högklassiga viner från Chile.

Annons

Chile är ett gammalt vinland. De första vinrankorna kom redan med spanjorerna på 1500-talet. Men det är först under senare år som en kvalitetsinriktad vinodling med sikte på export på allvar kommit igång. Merparten av Chiles viner exporteras. Landet är i dag den femte största exportnationen av vin, med USA och Storbritannien som de främsta köparna. Men även vi svenskar dricker mycket Chilevin och landet ligger på sjätte plats i Systemets försäljningsstatistik. Det är inte illa av ett land som på allvar kom igång med sin export först i början av 1990-talet.


Perfekt för vin
Förutsättningarna att göra bra viner i landet är också mycket goda, Chile är lite av Edens lustgård för frukt och grönsaker. Klimatet är stabilt, vilket ger trygghet hos producenterna. Luften är tunnare än i Europa, vilket ger kraftig solexponering och mogna och söta druvor som i sin tur ger bra alkoholnivå i vinerna. Vatten till konstbevattning finns i överflöd från smältvattnet i Anderna och det finns många skiftande lägen och mikroklimat att utnyttja.


Medvetna
Länge valde man dock att odla druvor där det var lättast och där det gav stora skördar, vilket gav stora volymer till lågt pris. Ett tag på 90-talet sålde dessa ofta saftlika viner bra här i Sverige, men folk tröttnade på den tämligen endimensionella stilen och försäljningen dalade. Men nu är man ordentligt på banan igen, med ett mycket mer medvetet val av växtplatser och med rätt druvor på rätt plats. Och på senare år har massor av utmärkta viner, både vita och röda, och i olika kvalitetsnivåer lanserats i Sverige. Jag tipsar om fyra favoriter.


Sune Liljevall

Mer läsning

Annons