Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för årets stora ölorgie

/
  • Ölet flödar. Under Oktoberfesten i München 17 september till 3 oktober konsumeras över 7 miljoner liter öl som bryggts inom stadens gränser.  Men det görs numera oktoberfestöl runt om i världen, även i Sverige där de just nu finns att köpa på Systembolaget.

Dags igen för den stora ölhävarfestivalen Oktoberfesten i München.

Annons

En fest som årligen firats sedan 1810 då den bayerska prinsen Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Alltså i över 200 år.
På plats i München dricks av de cirka 6 miljoner besökarna, under de två veckorna festivalen pågår, drygt 7 miljoner liter öl. En halv miljon kycklingar och 200 000 fläskkorvar brukar också gå åt.
Totalt omsätts hela 2 miljarder på öl, mat och andra förlustelser under festivalen.
På senare tid har ölfesten fått motsvarigheter runt om i världen, även i Sverige. Systemet lanserar numera ett antal speciella oktoberfestöl i september varje år.

Det handlar mestadels om tämligen konventionella, tyska starköl av lagertyp. Men en del mörka och mer innovativa varianter får också plats under samlingsnamnet.
På plats i Tyskland med färskt öl i stora stånkor direkt ur kranarna kan det säkert smaka bra. Men på butelj här hemma är det inte så mycket att hetsa upp sig för.
Bäst bland de konventionella är Hofbräu Oktoberfestbier som har en stor sötmaltig smak med mer rondör än exempelvis Paulaner Oktoberfest Bier och Kaltenberg Oktoberfest i snarlik stil.

Dalabryggeriet Oppigårds har också för första gången gett sig på att göra ett tyskinspirerat lageröl. Deras Oktoberfestbier uppvisar en djup sötmaltig, rätt mustig smak och har lite mer humlebeska än de andra, vilket lyfter intressegraden ett par snäpp.
Till de bättre hör också Löwenbräu Oktoberfestbier och Spaten Oktoberfestbier.
Amerikanska Flying Dog Dogtoberfest Märzen tar ut svängarna något mer med en rostad, brödig maltighet och lätta citrustoner i god harmoni.
Inte så innovativt för att vara Flying Dog, men i sällskapet ändå rätt kul. Väl godkänt får även Red October från Gotlands Bryggeri.

Men som sagt, det finns mer spännande öl att botanisera bland i höstens övriga ölnyheter på Systemet.

Mer läsning

Annons