Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för första sådderna

/

Mina tankar rör sig allt som oftast kring hur sommarens odlingar ska vara utformade, vad som ska beskäras i trädgården och vad som ska planteras.

Annons

Säsongen börjar nu! Fröer inhandlas efter en inventering av frölådan. Vilka tomatsorter ska få ta upp dyrbar plats i växthuset?

Jag har kvar av ett par sorters italienska tomatfrön. De gav ingen större skörd förra året men jag ska göra ett nytt försök och driva upp några plantor. Annars satsar jag på ekologiska frön av tomaten ’Moneymaker’, en sort som ska vara högavkastande.

Majsodling ska jag också prova, det ska bli spännande. En varm och lång sommar måste det bli om det ska hinna bli några majskolvar. Broccoli, slanggurka, mangold, potatis och pumpa är annat som ska beredas utrymme i odlingarna. Jag skissar och funderar. Det verkar som om jag behöver investera i fler pallkragar.

En del frön kan man låta ligga hur länge som helst medan andra frön åldras fort. För att testa grobarheten på frön som ligger i gamla fröpåsar kan man göra ett test: Sprid ut några frön av varje sort på ett fuktat hushållspapper. Håll pappret fuktigt och se hur många frön som gror. Det anses att minst hälften av fröna ska gro för att det ska vara mödan värt att odla dem.

Redan i februari sår man frön av chili, paprika, rotselleri och kronärtskocka. Vill man odla pelargoner och begonior från frö ska de också ner nu, liksom frö av sommarblommor med lång utvecklingstid som klockranka och jätterverbena.
Chili av två olika sorter blir det för mig i år. En är en så kallad sötpeppar som smakar paprika men ser ut som chili. En slags fegis-chili.

Paprika och chili ingår i samma växtsläkte, Capiscum, men chilin innehåller mer av ämnet capsaicin som ger den starka smaken. För finsmakaren finns massor av spännande chilisorter att välja på – svarta, runda, långa, röda, superheta. Chili med citronsmak, gula, bruna eller violetta. Listan kan göras oändlig.

Bland de starkaste chilisorterna är tabascopeppar och havannapeppar. Hettan mäts i scovillegrader och anger koncentrationen av capsaicin.
Jag sår cayennepeppar som ska ha en styrka på cirka 30 000–50 000 scovillegrader. Där går min gräns. De starkaste sorterna har styrkor på hundratusentals scoville.
Läs mer om olika chilisorter och scovillegrader på www.chilihead.se och på Svenska Chilepepparföreningens hemsida www.chilepeppar.com.

Anna Malin Degermark
Tel. 026-15 93 00
redaktionen@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons