Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för värmande glögg

/
  • Stort glöggutbud. I år finns det 21 olika glöggsorter med skiftande smaksättningar att välja på i Systemets sortiment. Kvaliteten är genomgående god, det gäller bara att hitta sin favorit av smaksättning och alkoholstyrka.

Nu nalkas julen och då är det också glöggsäsong på systemet. Det finns ett 20-tal olika alkoholhaltiga glöggsorter att välja på. Några vi känner igen, men där finns också ett par nyheter. Vi har betygsatt dem.

Annons

Man kan nog säga att utbudet har stabiliserat sig och blivit betydligt bättre de senaste åren. Borta är de verkliga stolpskotten och flera av de tämligen misslyckade försöken till nydaning av glöggbegreppet.


Fortfarande är det Blossa som dominerar försäljningen, även om konkurrenterna år för år knaprar åt sig marknadsandelar. 2009 stod den numera finskägda glöggjätten för 78 procent av Sveriges totala glöggförsäljning.

Den tuffaste utmanaren är Dufvenkrooks som lanserade sin första glögg 1998 och som senare på ett innovativt sätt har fört in nya spännande smaker i sina glöggblandningar. I år har man dock tagit bort glöggarna med smak av vanilj, whisky och hjortron för att i stället, vid sidan av sina mer traditionella varianter, satsa på en chokladglögg med tydliga toner av mörk choklad tillsammans med de traditionella glöggkryddorna.
Lakrits och saffran

En exklusiv årgångsbetecknad starkvinsvariant spetsad med madeira med namnet Dufvenkrooks jul finns också med i deras utbud. Den är god, välavstämd och smakrik, men lite väl dyr i jämförelse med till exempel Blossas konjaks- eller romspetsade i samma kvalitetssegment. Den som uppskattar choklad i glöggen har också sedan några år starkvinsglöggen Lucia Choklad att välja på.

En ny smaksättning för året är Herrgårds Starkvinsglögg Lakrits som jag som lakritsälskare direkt fastnade för. Även om en kollega tyckte att den mest smakade som, en i och för sig angenäm, hostmedicin.

Blossas populära årgångsglögg, som i år är buteljerad i guldfärgad flaska och har smaksatts med saffran och pomerans, hör till de i mitt tycke godaste i serien.
Lustigt nog innehåller även ytterligare en glögg saffran i år. Nämligen Kiviks Äppelglögg Apelsin Saffran som bjuder på en läckert äpplig, smak med tydlig saffranston. Kanske mer likör än glögg i egentlig mening, men klart angenäm i sin stil.

Kall med is
Den som vill ha en lite mindre söt och friskare glögg kan kanske uppskatta Grythyttans Skogsglögg som gjorts på vin av svenska bär som kryddats med de traditionella glöggkryddorna. En personlig favorit.

Klart är att många är konservativa vad gäller glögg, och det är Blossas röda vinglögg och starkvinsglögg som präglat mångas syn på hur "riktig" glögg ska smaka. Men den börjar så smått att luckras upp. Numera väljer en del till exempel att dricka glöggen kall, till och med med is, och som avec till kaffet.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons