Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodströms advokat: "Min klient begick inte tjänstefel"

/

Att som åklagare åta sig ett ärende fast man haft en relation med den misstänkta är inte tjänstefel.
Det menade Gävleåklagaren och hans advokat under den första rättegångsdagen i hovrätten.

Annons

Den första av tre rättegångsdagar, där Svea hovrätt prövar domen mot Gävleåklagaren Sebastian Flodström som dömts till 3,5 års fängelse för två barnvåldtäkter och en rad andra brott, ägnades åt åtalspunkterna tjänstefel samt sexuellt ofredande av en flicka i Sundsvall 2012.

Falu tingsrätt dömde Sebastian Flodström för tjänstefel för att han handlade ett ärende där en kvinna som han hade en relation med misstänktes för brott.

Kvinnan fick ett strafföreläggande utfärdat, fast det enligt chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren fanns skäl att väcka åtal mot henne.

Något som försvaret tillbakavisar.

Sebastian Flodström vill frias helt och i andra hand att tjänstefelet bedöms som ringa.

– Han medger att han haft en relation med kvinnan och det är i och för sig ytterst olämpligt att handlägga ärendet, säger Sebastian Flodströms advokat Per Borgblad och fortsätter:

– Åklagaren hänger upp mycket på att han påstår att min klient ska ha talat om för flickan vad hon ska säga. Det menar vi är fullständigt fel. Min klient förnekar det. I och med att han har gjort juridiskt rätt i förhållande till kvinnan finns det ingen anledning att se det här som ett allvarligt brott.

– Ingen annan åklagare hade meddelat något annat beslut än beslutet som min klient meddelade.

Försvaret vill också att Gävleåklagaren ska frikännas från sexuellt ofredande.

Tingsrätten ansåg det bevisat att han 2012 i Sundsvall tafsade på en minderårig flicka och skickade sms med sexuell innebörd till henne.

– Han har inte ofredat flickan sexuellt. Till att börja med visste han inte hur gammal hon var. Han medger att det har förekommit en sms-konversation med sexuellt innehåll, men det har varit ömsesidigt. Båda parter har skickat sex-sms. Därför ska han inte dömas för det. Sen har han gett flickan en hejdå-kram och en hejdå-puss. Det är inga sexuella åtgärder på något sätt, säger Per Borgblad.

Chefsåklagare Anders Jakobsson i sin tur vill att hovrätten dömer Sebastian Flodström till ett längre straff.

Rättegången i Svea hovrätt fortsätter på fredag den fjärde september.

Mer läsning

Annons