Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sannolikt att Gävleåklagaren avskedas

/
  • Rättegången mot åklagaren, som nu även begärts häktad för en ny barnvåldtäkt, fortsätter på onsdagen,

Det är sannolikt att Gävleåklagaren avskedas.
Det beskedet har Statens ansvarsnämnd lämnat till Falu tingsrätt.
– Tack och lov är detta inte någon vanlig företeelse, säger nämndens ordförande Fredrik Wersäll om fallet.

Annons

Den sexbrottsåtalade åklagaren som jobbat i Gävle är misstänkt för sex olika brott, på totalt 16 punkter.

Rättegången rörande 13 punkter pågår, ytterligare åtal väntas innan den första juli.

Mannen ska bland annat ha begått två barnvåldtäkter, en i Dalarna och en i Hälsingland.

Nu har Falu tingrätt begärt in ett yttrande från Statens ansvarsnämnd, som bland annat prövar frågor om avsked bland statligt anställda i högre befattningar, som till exempel åklagare.

Tingsrätten undrar om det är sannolikt att Gävleåklagaren skulle komma att avskedas om han döms helt eller delvis.

Ett sådant yttrande används av tingsrätten för att bland annat bedöma vilket straff som blir lämpligt.

– Då har ansvarsnämnden svarat tingsrätten att om han döms helt eller delvis för de åtalade gärningarna är det sannolikt att han kommer att avskedas, säger Fredrik Wesäll, ordförande i Statens ansvarsnämnd.

Fallet med den misstänkte åklagaren är unikt.

– Tack och lov är detta inte någon vanlig företeelse. Det har, så vitt jag vet, inte förekommit förutom ett fall där en åklagare dömdes för köp av sexuell tjänst. Han fick behålla jobbet, men i det fallet var det lite speciella omständigheter, säger Fredrik Wersäll.

Att Statens ansvarsnämnd lät åklagaren som köpte sex behålla jobbet berodde bland annat på att åklagaren ifråga ansågs lida av alkoholmissbruk och var på bättringsvägen.

– I övrigt finns det inget fall som jag vet där den här frågan har prövats, säger Fredrik Wersäll, som varit ordförande för Statens ansvarsnämnd i sju år och tidigare verkat som riksåklagare.

Huruvida det faktiskt blir ett avsked för Gävleåklagaren, som redan erkänt sexköp, dataintrång och anskaffande av alkoholdrycker, återstår att pröva.

– Det finns ingen automatik i detta. Utgångspunkten är att en arbetstagare enligt lagen ska avskedas om han eller hon grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Och vad som ligger i detta grovt åsidosatta beror helt på omständigheterna i det enskilda fallet.

– Man kan aldrig veta säkert. Däremot kan man, utifrån yttrandet som ansvarsnämnden har givit till tingsrätten, dra slutsatser på ett generellt plan. Så kan man säga, säger Fredrik Wersäll.

Mer läsning

Annons