Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sebastian Flodström vill släppas ur häktet - hovrättens besked dröjer

/
  • Sebastian Flodström häktades i mitten av maj. Nu överlägger hovrätten huruvida han ska stanna kvar i häktet fram till domen meddelas.

När rättegången mot Gävleåklagaren Sebastian Flodström avslutades i hovrätten ville han släppas ur häktet.
Något beslut har ännu inte meddelats.
Besked kan komma på onsdag.
– Det begärdes inte att vi skulle fatta beslut direkt, säger domaren Ulrika Ihrfelt.

Annons

Åklagaren Sebastian Flodström från Gävle dömdes i början av juli för två våldtäkter mot barn, för att ha våldtagit en flicka i Dalarna samt en i Hälsingland.

Utöver det dömdes han bland annat för tjänstefel, sexköp i Dalarna, 58 fall av dataintrång samt två fall av sexuellt ofredande.

Båda sidor överklagade domen på 3,5 års fängelse.

Chefsåklagare Anders Jakobson vid särskilda åklagarkammaren tycker att Falu tingsrätts dom var för mild och att hänsynen till att han sannolikt förlorar jobbet varit för stor.

– Jag yrkade skärpt straff med ett halvår, säger Anders Jakobsson,

Försvaret överklagade de grövsta brotten, som är desamma som Sebastian Flodström hela tiden nekat till och där en frikännande dom skulle innebära att han slapp fängelse.

Om han inte skulle frikännas vill han att domarna om våldtäkt mot barn i stället bedöms som sexuellt utnyttjande av barn.

När den sista rättegångsdagen av totalt tre avslutades vid Svea hovrätt på måndagen ville Sebastian Flodström släppas ur häktet.

Hovrätten har ännu inte tagit beslut i frågan.

I väntan på beslut är han kvar i häktet.

– Det var rätt sent på dagen och ska man fatta beslut i häktningsfrågan måste man överlägga i hela målet först och sedan avkunna beslut. Här kunde försvaret förutse en lång överläggning och det begärdes inte att vi skulle fatta beslut direkt, säger hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt som är domare i målet.

Hovrätten fortsätter att överlägga på onsdag förmiddag, då beslut i häktningsfrågan kan komma att meddelas.

– Även om han skulle försättas på fri fot behöver det inte betyda så mycket, utan man får vänta och se tills domen kommer, säger Anders Jakobsson.

Sebastian Flodströms advokat Per Borgblad är nöjd med dagarna i hovrätten.

– Det finns ingen bevisning, han ska inte behöva bevisa sin oskuld, utan tvärtom. Vi har redovisat det vid ett antal punkter. Jag tycker att den redovisningen var bra och jag hoppas att hovrätten delar vår uppfattning.

Anders Jakobsson är av annan åsikt:

– Det är ju inget nytt som har kommit upp under hovrättsdagarna. Man har spelat upp allt som togs upp i tingsrätten. Vi får se om hovrätten har samma uppfattnings som tingsrätten.

Dom meddelas den 21 september.

Läs också:

Gävleåklagarens advokat: "Min klient begick inte tjänstefel"

Mer läsning

Annons