Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får du gravidcravings

En del kan bli sugna på de mest udda delikatesser. Men vad beror gravidsuget på?
– Dels kan det bero på att man har näringsbrist, men hormonellt sett så har man ju också en annan balans under graviditeten och därför kan suget efter exempelvis fett och socker bli större, säger dietisten Ulrica Lindström.

Annons

Egentligen är det kanske inte så konstigt att även matvanor och smaklökar påverkas. Under graviditeten ska kroppen anpassa sig för att bära och ge näring åt ett växande foster. Suget kan vara förknippat med illamåendet som många kvinnor drabbas av i början av graviditeten. Kall dryck, syrligt godis och sura frukter är sådant som känns fräscht att få ner trots illamående.

Du har säkert hört talas om gravida kvinnor som plötsligt får ett okontrollerat begär efter murbruk, krita, spikar och lera. Det kallas Picasyndrom, vilket betyder tvångsmässigt sväljande av oätbara saker. Syndromet kan bero på brist på något viktigt näringsämne som till exempel zink, järn eller kalk. Picasyndrom var vanligare förr i tiden då maten var mer ensidig och kvinnor inte heller var så väl informerade om att det var viktigt att äta rätt.

– Men de flesta historierna är nog snarare myt än sanning, tror dietisten Ulrica Lindström.

Ingegerd Lantz, överläkare och verksamhetschef för mödrahälsovården i Gävleborg kan inte heller förklara vad det märkliga ätbeteendet beror på.

– Forskningen har inte gett något resultat men det finns olika teorier om att det kan vara brist på något. Det finns olika spårämnen och grundämnen i allt, kroppen är ju uppbyggd av grundämnen.

En del kvinnor lider av hastiga svängningar i blodsockernivån och då ökar också suget efter något sött. Vid graviditet kan den känslan förstärkas.

– Det är mer accepterat att vara sugen på olika saker under graviditeten och man är kanske mer tillåtande mot sig själv. Men för mycket sötsaker är inte hälsosamt under graviditeten, påpekar Ingegerd Lantz.

Anledningen är att kroppen då producerar mer insulin som är ett tillväxthormon som i stora mängder kan skada fostret.

– När man är gravid ska man helst leva som en diabetiker: äta små måltider regelbundet och mycket grönsaker, fisk och kött. Folsyra är också viktigt näringsämne som behövs för att fostrets ryggmärg ska kunna byggas upp.

Något som bekymrar Ingegerd Lantz är att gravida går upp mycket mer i vikt i dag än vad de har gjort tidigare.

– Jag har jobbat inom mödravården i 30 åren och från 1989 kan vi märka en klar tendens att mammorna lägger på sig mer kilon än vad de har gjort tidigare. En normalviktig kvinna ska inte gå upp mer än tio eller tolv kilo under graviditeten, annars ökar risken för att barnet kan få gomspalt, diabetes eller hjärtfel. Det gäller att undvika de tomma kalorierna.

Mer läsning

Annons