Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Bowie ingen pappa att se upp till

Jag såg en intervju med David Bowie för några år sedan. Parkinson undrade vilken typ av pappa Bowie var, om han var en blöjbytande pappa?

Annons

 

Jag hann bygga upp en viss förväntan på svaret. David Bowie som är en musikalisk föregångare och som har tänjt på könsgränserna med sin androgyna image, han om någon borde vara en exemplariskt jämställd förälder.

David Bowie skrattade lite nonchalant och förklarade att han absolut inte var typen som bytte blöjor. Blöjbytandet överlät han till sin fru men han förklarade hur mycket han beundrade killar som fixade det där med blöjor. Själv föredrog han att visa (inte läsa?) barnen böcker och ta med dem på museer.

Aha, så man kan alltså välja bort blöjbyten och vaknätter? Så praktiskt. Bitterfittan i mig vaknade. Bowie må vara ett musikaliskt geni och en slipad affärsman men i mina ögon blev han plötsligt bara tråkig. Men det är, tror jag, bara män som kan göra det valet. En kvinna som satsar på karriären och inte tar huvudansvaret för sina barn, är ingen god mor. Eller? Jag intervjuade Ulrica Messing när hon var 32 år och nybliven minister. Hon berättade att hon ofta fick frågan hur hon kunde kombinera yrket med familjelivet, medan flerbarnspappan Thomas Bodström aldrig behövde besvara den frågan. Mammarollen var också ett av Geena Davies största bekymmer när hon spelade kvinnlig president. Krig och finansiella kriser fixade hon men hur skulle hon få tid för sina barn? Hon hade ständigt dåligt samvete. Barn har aldrig varit ett hinder för manliga presidenter, tvärtom, en manlig president ska ha fru och barn vid sin sida. Ingen har ifrågasatt hur Obama ska hinna med att ta hand om sina döttrar.

I dag tar svenska papporna ut 20 procent av föräldradagarna. Det duger inte. I år har det därför införts en jämställdhetsbonus som ska underlätta för föräldrar att dela lika på föräldraledigheten. Om föräldrarna delar lika på dagarna med föräldrapenning får de maximal bonus. Farsorna ska alltså mutas att stanna hemma längre med sina barn. Jag undrar vilka bonusar som betalas ut till ensamstående föräldrar eller till de föräldrar som inte har något jobb.

Det ultimata vore förstås om båda föräldrarna kunde vara hemma samtidigt. Men mest av allt tror jag att det handlar om att få alla att fatta att båda föräldrarna är lika viktiga för sina barn och ska ta lika stort ansvar. Alla vinner på det och kvinnor behöver inte bli ekonomiska förlorare.

Tänk vad coolt om David Bowie hade varit lite mer som Andreas och ställt sig upp i fåtöljen, höjt näven i luften och utropat. ”Jag kräver att få vara hemma halva tiden. Varför? Jo, för att det är min förbannade rätt”. Det hade nog sporrat en och annan farsa att vara hemma med ungarna.

Ziggy Stardust borde ha fått spö av Hoa- Hoa.

Mer läsning

Annons