Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bästa bubblarna till årets nyårsfest

/

Det är hög tid att tänka på nyårsfirandet, och därtill passande bubbelvin. Vi har testat Systemets hela utbud på drygt 100 torra champagner och mousserande viner och tipsar om de allra bästa köpen.

Annons

Champagne och mousserande viner är festdrycken framför andra. Ingen annan dryck har samma positiva aura av fest, kärlek och glamour. Bubbel är gott humör, klackarna i taket och trevligt umgänge.

Eller för att citera modeskaparen Coco Chanel: "Jag dricker bara champagne vid två tillfällen, när jag är förälskad och när jag inte är det."

 

Inte rätt finess

Inget går heller upp mot äkta champagne från just det nordfranska distriktet Champagne. Där har flera lyckliga omständigheter skapat de idealiska förutsättningarna för att göra högkvalitativa mousserade viner. Goda bubbelviner görs förvisso även i andra franska distrikt och i andra länder, men till de bästa champagnernas elegans, komplexitet och finess når de aldrig.

Man kan dock inte generalisera och säga att champagne smakar på ett visst sätt. Alla champagneföretag försöker nämligen skapa sin egen hustypiska stil genom sin personliga blandning (cuvée) från ett antal grundviner av tidigare årgångar. Detta för att champagnen ska smaka lika år efter år oavsett de aktuella förutsättningarna. De årgångsbetecknade champagnerna görs dock från endast den årgången.

 

Mer champagne

En tydlig tendens under de senaste åren är att många champagner är mindre strama och syrliga än tidigare, sannolikt på grund av några exceptionellt varma somrar som gett ovanligt mogna druvor, men kanske även som en anpassning till "de vanliga" konsumenternas smak (de som tycker att riktig champagne kan vara för sur).

Ska man generalisera sträcker sig smaken på champagne från det krispiga, citrusfriskt vitala, mineraliga, rena och aptitretande till en tyngre mer moget äpplig, brödig, nötig och jästig stil som passar utmärkt till mat.

Helt klart är att vi svenskar mer och mer börjat uppskatta champagne. Sedan millennieskiftet har konsumtionen tredubblats, även om billigare mousserande viner fortfarande helt dominerar försäljningen.

Sune Liljevall/TT Spektra

sune.liljevall@ttspektra.se

Mer läsning

Annons