Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick barn via surrogatmamma i Indien

/
  • ÄNTLIGEN FÖRÄLDRAR. Daniel och Linda Jacobsson kunde inte få egna biologisk barn, eftersom Linda är född utan livmoder. De anlitade en surrogatmamma som blev inseminerad med donerade ägg och Daniels spermier. Resultatet blev Max, en söt pojke med bruna ögon. Linda och Daniel tycker att det borde vara tillåtet att använda surrogatmammor i Sverige, men de tycker inte att det skulle vara tillåtet för vem som helst. ”Precis som vid en adoption skulle det vara en individuell prövning. Men kan man bära barn ska man göra det och inte anlita en surrogatmamma.”

Daniel och Linda Jacobsson blev föräldrar genom att anlita en surrogatmamma i Indien.

– Vi ville i första hand ha ett biologiskt barn, därför tog vi den här chansen.

Men i Sverige har de stött på problem. Familjerätten i Gävle godkänner inte Daniel, barnets biologiska pappa, som ensam vårdnadshavare.

Annons

Linda Jacobsson sitter uppkrupen hemma i soffan med Max. Hon matar honom med nappflaska och han somnar nöjt i hennes famn. Familjen kom hem 20 april, efter 50 dagar i Mumbai. Flygresan gick bra. Max mår gott och går upp i vikt som han ska.

– Det känns helt fantastiskt att bli förälder. Jag har alltid haft en stark barnlängtan, säger Linda och tittar ömt på det lilla knytet.

Utan livmoder

Linda och Daniel skulle aldrig kunna få ett biologiskt barn; Linda är född utan livmoder. När paret för några år sedan började diskutera barn, var de båda medvetna om att Linda inte kunde bli gravid. De tittade på alternativen och bestämde sig för att undersöka möjligheterna för en surrogatmamma.

– Vi funderade på adoption, men vi ville i första hand ha ett biologiskt barn. När man adopterar får man ofta ett äldre barn, vi ville ha ett spädbarn.

De kontaktade Surrogatföreningen i Stockholm för mer information.

– Vi mejlade sedan en klinik i Mumbai, Indien för att ta reda på hur det går till. De krävde först att vi betalade en registreringsavgift. Kliniken ville också ha olika prover från oss, de ville försäkra sig om att vi var friska, berättar Daniel.

Men provtagning är inget som sjukvården i Sverige erbjuder surrogatfamiljer. Till slut fick de hjälp på Läkarhuset.

Producera ägg

När proverna var klara och godkända av kliniken fick Linda påbörja hormonbehandlingen, även om hon inte kan bli gravid kan kroppen producera ägg. De åkte till Mumbai för att plocka ägg från Linda.

– Två veckor senare ringde de från kliniken och berättade att inget av äggen hade lyckats bli befruktat. Då bestämde vi oss för att ta en anonym äggdonator.

Kliniken letade upp en passande surrogatmamma. Paret skrev kontrakt med henne. Hon har avsagt sig allt ansvar och ger Daniel, som är biologisk far, ensam vårdnad. Även surrogatmammans man fick skriva under ett kontrakt, där han intygade att han inte gjorde anspråk på barnet och att han inte skulle skada kvinnan under graviditeten.

För familjen kostade det 250 000 kronor att anlita en surrogatmamma, plus omkostnader för bland annat resor och boende i Indien.

Vet ni hur mycket pengar mamman får?

– 50 000 kronor, det motsvarar tre årslöner i Indien.  Många av mammorna använder pengarna till att köpa ett hus eller betala barnens utbildning.

Via mejl

Daniel och Linda fick följa graviditeten hemma i Sverige via mejl och dvd-skivor med ultraljudsfilm. 1 mars återvände paret till Indien. De följde med till sjukhuset när det var dags för förlossning men fick inte närvara vid själva förlossningen.

Max låg felvänd och föddes med kejsarsnitt 11 mars i år.

– Direkt efter förlossningen fick vi hålla honom, han var vår. Surrogatmamman mådde bra och var stolt över att ha fött en frisk pojke.

Medborgarskap

Innan de kunde åka hem var de tvungna att ordna ett svenskt medborgarskap till Max, vilket var både kostsamt och tidskrävande.

Efter hemkomsten har familjen stött på problem. Familjerätten i Gävle vill höra båda föräldrarna, även surrogatmamman, innan de godkänner Daniel som ensam vårdnadshavare. Eftersom familjerätten inte har någon möjlighet att åka till Indien, hänvisar de paret till tingsrätten.

– Vi tycker inte att det är rätt. Gävle kommun vill inte hjälpa oss med ett avtal, trots att det har gått bra i andra kommuner. En rättsprocess kan ta lång tid. Det här kan betyda att vi måste stämma kvinnan som har fött oss ett barn, säger Linda.

Inga bidrag

Först när Daniel fått ensam vårdnad kan Linda ansöka om adoption.

Det här innebär också att Daniel och Linda i dag varken får föräldrapenning eller barnbidrag. De lever för tillfället på Daniels inkomst.

Det är en ganska hård debatt i Sverige kring surrogatmödrar, har ni funderat kring de etiska aspekterna?

– Vi såg dokumentären om kliniken i Mumbai, det var faktiskt samma klinik som vi anlitade. Reportaget var så vinklat, som om rika västlänningar utnyttjar fattiga i Indien. Vi är inte rika, vi har tagit lån på huset och sparat för att ha råd. Jag är född utan livmoder, vi hade inget val, säger Linda.

Daniel tillägger:

– Vår surrogatmamma blev väl omhändertagen under graviditeten och fick gå på regelbundna kontroller. Hennes man och barn fick hälsa på henne. De hjälper oss och vi hjälper dem.

Vad kommer ni att säga till Max när han blir större?

– Vi kommer att förklara för honom så tidigt som möjligt och säga att vi inte kunde få barn och att han har legat i en annan mammas mage.

Måste kämpa

Nu hoppas de bara att vårdnadsfrågan ska lösa sig så att de även formellt kan kalla sig Max föräldrar.

– Surrogatmödraskap borde vara tillåtet i Sverige, men med individuella prövningar, precis som det är med adoption. Vi ville ha barn. Jag ångrar mig inte, även om vi måste kämpa lite till, säger Linda.

Mer läsning

Annons