Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har ett företag ihop

/
  • ”Det är en härlig frihet att få vara sin egen chef och fullt ut kunna påverka det man själv gör”, säger 19-årige Axel Wiman och 20-årige Emil Sjöström om livet som egna företagare.

Axel Wiman är gymnasieelev och redan framgångsrik företagare. Bolaget driver han ihop med Emil Sjöström, som gick ut skolan förra året.

– Våga misslyckas, är ett av deras råd till andra ungdomar som är sugna på att bli entreprenörer.

Annons

Webbyrån Sjöström& Wiman har gjort webbsidor och reklamjobb åt allt från små lokala företag i Storvik till förlagsjätten Nordstedts.

– Det har varit en häftig resa. Det är knappt vi förstått det själva hur det gått till, säger de.

Idén att starta eget föddes när de båda kompisarna satt i en bil på en parkeringsplats efter en fest förra sommaren. Det visade sig att båda bar på en dröm om att starta eget. Axel, 19, hade fått smak på entreprenörskap efter att ha varit med i skolans UF-satsning. Kockutbildade Emil, 20, var självlärd webbdesigner.

– Vi blev sittande i flera timmar och började prata om att göra någonting ihop. Man kan säga att det klickade den natten.

Några månader senare var paret Sjöström och Wiman igång med att hjälpa företag med webblösningar och grafisk profilering.

Marknadsföringen har mest skötts via mun mot mun-metoden. Efter att gjort jobb åt småföretag som behövt hjälp med att sticka ut i informationsbruset fick de unga entreprenörerna nyligen ett riktigt prestigejobb när de gavs chansen att göra en hemsida åt Nordstedts i samband med att Sveriges äldsta förlag började med utgivning av cykelkartor.

– Det känns jättekul att ha fått bra referenser där-ifrån.

Både Emil Sjöström och Axel Wiman har entreprenörskapet i blodet med föräldrar som varit egna företagare. Det innebär att de alltid haft någon i närheten att fråga om råd eller bolla idéer med.

– Men samtidigt har vi varit noga med att det här är vår egen grej och att vi vill göra våra egna misstag.

Våga är ett av nyckelorden när Emil och Axel delar med sig av tips till andra ungdomar som är sugna på att bli sina egna.

– Det finns ingen anledning att gruva sig för allt som kan hända. Med lite kreativitet löser man problemen när de dyker upp.

Mer läsning

Annons