Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hjälper unga som förlorat en förälder

/
  • SAMTALSGRUPP FÖR UNGA. Anhörigstödjaren Marie Bengtsson och kuratorn Anneli Höglin kommer att hålla i samtalsgruppen. ”Det kan kännas lättare att höra andra som befinner sig i en liknande situation. Att möta andra och samtala i grupp i är ett enormt verktyg”, intygar de.

Har du en mamma, en pappa eller ett syskon som bär på en dödlig sjukdom? Eller har någon i familjen dött? I vår startar en samtalsgrupp för tonåringar och unga vuxna som har förlorat en familjemedlem.

– Det behövs ett eget forum för ungdomar, säger kuratorn Anneli Höglin.

Annons

När någon i familjen är sjuk eller har dött, väcker det många känslor. Det kan vara svårt att prata om det med sina kompisar, många upplever att de andra inte förstår. Då kan det vara skönt att få träffa andra i liknande situation.

I april startar Anhörigcenter i Gävle tillsammans med sjukhuskyrkan och palliativa teamet en samtalsgrupp för ungdomar från 15 år och uppåt. Anneli Höglin, kurator på onkologen, Mats Johansson, sjukhuspräst och Marie Bengtsson, anhörigstödjare, ska tillsammans hålla i gruppen.

– Jag är förvånad över att det inte har funnits en sådan här grupp tidigare. För vuxna finns det ju samtalsgrupper, säger Anneli Höglin.

I gruppen är det tänkt att ungdomarna först ska lära känna varandra för att kunna känna tillit i gruppen. Tillsammans ska de fika och prata kring olika frågeställningar. Det blir fem träffar.

– Alla som deltar i gruppen får avge ett tystnadslöfte. Det som sägs i gruppen stannar där, annars vågar man kanske inte dela med sig, säger Marie Bengtsson.

Sorg och förtvivlan

Mats Johansson har i sitt yrke träffat många familjer som kämpar med sorg och förtvivlan.

– Det svåraste är nog att förbereda barnen. Som förälder vill man kanske inte berätta hela sanningen och utsätta sina barn för det. Det är en god tanke men det kan bli så fel. Det finns en grundregel: Alla som är berörda ska med.

Anneli Höglin instämmer.

– Det gäller att ha en balans och inte fega för det som är jobbigt.

Mår en i familjen dåligt påverkar det alla i familjen.

– De som jag kommer i kontakt med är oroliga för sina barn och känner att de inte räcker till. De har ofta själva svårt att acceptera att de är döende, då är det svårt att samtidigt orka vara förälder, säger Marie Bengtsson.

Det är inte säkert att den stora sorgen kommer just när föräldern dör.

– Den kan komma senare i livet, när man kanske börjar plugga på en annan ort eller får barn. Sorg kan vara kravfullt och man förväntas sörja på ett speciellt sätt. Det finns människor som inte känner så mycket eller de som inte kan sluta sörja. De kan känna: Är det något fel på mig? Men det är det så klart inte, vi är alla olika, säger Mats Johansson.

Varför finns det ingen samtalsgrupp för barn under 15 år?

– Det kan man verkligen undra. Det kanske kan bli en så småningom. Nu börjar vi först med en grupp som riktar sig mot tonåringar och unga vuxna.

Mer läsning

Annons