Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De små, viktiga detaljerna avgör

Kommatecken i en rubrik, eller inte?

Annons

Det är en del av vardagen för redigerarna på Arbetarbladet. Måhända tar en sådan detalj bara en liten del av arbetstiden, men det kan vara nog så knivigt att se till att allt blir rätt.

Redigerarna är den yrkesgrupp på tidningen som du som läsare med största säkerhet inte känner till speciellt mycket om.

Reportrar och fotografer kan du ha träffat på i olika sammanhang och har du inte gjort det syns i alla fall deras namn under texter och bilder, ibland också med det som vi kallar bildbyline.

De yrkesgrupperna är, om vi ska prata idrottsspråk, anfallare. De ska satsa framåt, och, i vårt fall, jaga nyheter.

Redigerarna är lagets målvakt. De ska, och nu generaliserar jag lite, hålla nollan.

De gör prakträddningar då och då, upptäcker att reportern skrivit fel namn på någon person eller att fotografen lyckats plåta helt fel kvinna eller man. Då märker du som läsare inte det, för redigeraren hinner rädda.

Men ibland slinker bollen in, och det är faktiskt inte de grova misstagen som gör att du som läsare river tidningen i bitar och kastar dig på telefonen.

Vi korrekturläser våra sidor noga innan vi skickar dem till tryckeriet, men ändå slinker det förstås med fel i texter, bildtexter och rubriker – och faktiskt oftare ju fler som läser sidan.

När det är något särskilt på gång är det nämligen fler som läser i förväg och kollar, men trots det kan tre l i rad i ett ord slinka igenom i en rubrik på sidan ett, liksom ordet premiär utan i på en etta som legat klar flera dagar i förväg.

Inte är det någon som ringer då, många upptäcker det inte ens.

Men om vi publicerar samma namnsdagskryss två dagar i rad eller har lite otydligt tryck i telekrysset – då kommer telefonsamtalen.

Så, vi kan inte lova att alltid göra rätt – vi kan bara lova att alltid kämpa vidare med vår noggrannhet.

Vi strävar efter att följa rubriken – och kommatecknet har i just det här fallet faktiskt bara en förstärkande betydelse.

Mer läsning

Annons