Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som gräver en grop

/

Hösten är den bästa tiden för plantering av lövfällande träd och buskar. Men det är inte bara därför som det nyss har planterats två äppelträd i min trädgård. Mest beror det på att jag har haft svårt att bestämma var jag vill sätta dem.

Annons

Hela sommaren har träden flyttats runt i sina krukor och provats på olika platser. Känns det bra med ett träd här? Kanske här vid växthuset? Kommer trädet att skugga på rätt ställe? Får det tillräcklig med utrymme som fullvuxet?
Efter många om och men utsågs värdiga placeringar. Äppelträden ska få gott om sol och ge svalkande skugga och höjd längs den södra delen av trädgården. Här finns inte några sorkgångar vilket ger småträden större chans att klara sig.
Min partner höll i spaden, äras den som äras bör. Till mitt försvar dras jag med en långvarig förkylning. Och den som gräver en grop åt andra får ju vara med och skörda frukten.

Jag kom förstås med påpekanden även om det kanske inte behövs längre. För han håller på att bli rätt bra på träd. Arbetsfördelningen i trädgården var liksom enklare innan han började komma med egna åsikter…
Vi lerade ner oss ganska ordentligt för man ska ju vattna mycket när man planterar träd. Först ska själva klumpen av jord och rötter gärna stå och dra i sig väta. Sen ska gropen där trädet ska ner också vattnas rejält.
En stor fördel med höstplantering är att de nysatta träden och buskarna åtminstone inte behöver vattnas särkilt mycket tiden efter planteringen. Regnet tar hand om bevattningen och det är inte alltför varmt och soligt ute. Vid vår- och sommarplantering av träd måste man vattna rikligt under en lång period.

Några äppelträd fick sin plats redan i våras. Det är tre sorter ympade på svagväxande grundstammar vilket innebär att träden inte kommer bli så stora. Spaljering borde passa och därför har jag satt dem mot huset. Till våren ska de klippas ner till cirka 40–50 centimeters höjd och förhoppningsvis skjuta sidoskott som kan formas fint mot väggen. Ett experiment som jag ser mycket fram emot.

Egentligen är det väl inte bästa läget för några växter så nära husväggen. De riskerar att hamna i så kallad regnskugga och skulle ha planterats längre ut från väggen om inte gången av betongplattor var i vägen. Men i marken har jag grävt ner en droppslang som leder regnvattnet från stupröret ut i rabatten.
Jag passade på att skydda de nyplanterade äppelträden med nyinköpta gnagskydd. Det vore förargligt om de blev söndergnagda nu när de äntligen kommit i jorden.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons