Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är fullt kaos här"

/
  • Flera personer har skadats allvarligt i explosionerna i Oslo. Före detta gävlebon Lotta Nordström satt på en buss och klarade sig ifrån skador när det exploderade.
  • Lotta Nordström från Gävle finns mitt i kaoset i Oslo. Hon bor bara ett stenkast ifrån de byggnader som totalförstörts i explosionerna.

Före detta Gävlebon Lotta Nordström fick kliva över krossat glas för att ta sig hem i centrala Oslo kort efter de explosioner som skakat staden.

- Jag mötte människor som grät på vägen.

Annons

Lotta Nordström, 26, flyttade till Norge från Gävle för två år sedan och bor nu ett stenkast från regeringshuset i centrala Oslo.

När den första bomben exploderade och blåste ut nästan vartenda fönster i området satt Lotta på bussen in mot centrum.

Det var när hennes pojkvän ringde som hon förstod vad som hänt. Bussen hon satt på hade stannat vid ett trafikljus, men trots att det slog om till grönt stod bussen stilla. Det gick inte att köra vidare eftersom stora trafikstockningar uppstått efter explosionerna.

- Gatorna är fulla av krossat glas här. Fönstren i mitt grannhus är utblåsta, jag förstår ingenting. Hur kan det här hända här? Säger Lotta Nordström.

När bussen förblev stillastående gick hon och medpassagerarna av. Ett enormt område kring regeringshuset var avspärrat och Lotta tvingades att gå en halvtimmes omväg för att kunna ta sig hem. Hennes lägenhet ligger fem minuters promenad från platsen där bomberna exploderat.

Lotta fick kliva över krossade fönster för att ta sig hem. Flera människor hon mötte gick och pratade i telefon och grät. När hon passerade en 7-11-butik så rasade hela skyltfönstret samman.

- Polisen försökte få bort folk från gatorna. Det kändes som att de inte hade någon kontroll över situationen.

Lotta är skärrad efter det som hänt och oroar sig över sin pojkvän som fortfarande befinner sig i området kring explosionerna. Han arbetar som vaktmästare i en galleria och när den första bomben exploderade utlöstes alla brandlarm. Nu måste han vara kvar och försöka hålla ordning.

-Jag har aldrig varit med om något liknande. Nu sitter jag hemma och tittar på NRK på TV:n och försöker fatta vad som hänt. Jag kan inte låta bli att tänka på vad som hade kunnat hända. Jag går ju förbi där varje dag.

Madelene Linderstam

Mer läsning

Annons