Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte lätt att vara rätt – i dag

/

Annons

en kille passerar och jag läser på hans t-shirt: Owned by Satan, Ägd av Satan.
Jag undrar varför man sätter på sig en sådan tröja. Är det humor, eller är det på allvar? Det är något jag inte förstår här.
Några dagar senare ser jag en kille med en t-shirt där det står I hate myself, Jag hatar mig själv.
Samma tankar går omkring i huvudet, varför, vad vill han signalera med en sådan text på bröstet? Kanske ingenting. Kanske har värdet av symboler och slagord en annan betydelse när det sitter på trendiga t-shirts eller hänger som smycken och dekoration på unga kroppar.
I dag bär man palestinasjalar till höger och vänster utan att ha en aning om att det är ett väldigt stark politiskt ställningstagande.
Jag brukar roa mig med att säga att jaha, du står på palestiniernas sida i mellanösternkonflikten, varför har du tagit det ställningstagandet?
Alla tycker att frågan är väldigt besvärande och många rodnar.
Den enda som svarat helt ärligt och uppriktigt på frågan var Martin Stenmark?
– Äh, jag skiter i det där, jag tycker bara den är snygg.
Å ena sidan kan man se det som att bära palestinasjal utan att veta vad det står för är som att bära hakkors utan att tänka på vad det symboliserar. Å andra sidan har han kanske helt rätt, den är snygg, jag struntar i vad det symboliserar. En ganska skön inställning det också.

tar en ung gänglig humlestör som precis tagit studenten på sig en keps med Playboykaninen i pannan.
Han frågar sin kompis om den är cool, om han ska köpa den. Kompisen svarar, köp den om du vill.
Men humlestören är orolig över följderna av att bära en playboykeps i offentligheten. Han känner på sig att det kan bli haveri. Han vet inte om andra kommer att förstå att det är på skoj. Kanske kommer andra att tycka att han är en mansgris som står för en nedvärderande kvinnosyn.
Han frågar sin kompis igen och får samma svar, köp den om du tycker att du gillar den. Men det svaret löser inte humlestörens problem, han blir istället än mer rådvill.
Jag står några meter därifrån och lyssnar spänt på utgången.
Som i en livboj greppar humlestören en ung kvinna som strosar i butiken.
– Vad skulle du tycka om en kille som hade en sådan här keps på sig, är det cool eller töntigt?
– Vad tycker du själv? frågar hon.
Man kan nästan höra när han tänker ”fan också”.
I brist på mod, eller av insikt, lägger humlestören tillbaka kepsen på hyllan och jag andas ut. Det var synd att han inte frågade mig. Jag hade genast berättat för honom hur töntigt det var med en playboykeps.
Det är inte lätt att vara rätt i dag. Det var lättare när jag växte upp. Då räckte det med ölschampoo och stålkam, ett par stentvättade jeans, några droppar Lagerfeldt och ett par Adidas Vulcano för att vara stenrätt.

Mer läsning

Annons