Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är viktigt att bära så nära som möjligt”

– Det man bör tänka på när man bär barn är att bära så nära som möjligt, säger sjukgymnasten Leif Aspemar.

Annons

– När det gäller nyfödda och för tidigt födda barn är det jättebra med en nära kontakt med föräldern och att barnet får ligga hud mot hud, säger Leif Aspemar, vårdenhetschef för sjukgymnastiken i västra Gästrikland.

Han påpekar att det inte finns mycket forskning kring bärselar. På nyföddhetsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala uppmuntras föräldrarna att bära sina för tidigt födda barn i sjal, såväl liggande som mer upprätt och halvsittande.

– Men när barnet blir större och tyngre är det bättre att bära barnet på ryggen. Att bära lite större barn på magen är inte bra för förälderns rygg.

Det finns mängder av sjalar och bärselen. Enligt Leif Aspemar spelar det ingen större roll vilken modell som används. Men mycket beror också på hur länge man ska bära barnet och hur stort barnet är.

– Sjalarna går att knyta på olika sätt. I normala fall finns det ingen risk för att barnet får några skador på grund av att man bär fel, eftersom barn sällan bärs längre perioder. Barnen säger ofta ifrån om det är obekvämt.

Mer läsning

Annons